Erdoğan ile Bahçeli görüşmesinde parti amblemleri konuşuldu

Erdoğan ile Bahçeli görüşmesinde parti amblemleri konuşuldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli'nin 40 dakika süren görüşmesi sona erdi. Erdoğan, desteklerinden dolayı Bahçeli’ye teşekkür ederken, MHP lideri de Erdoğan’a komisyon çalışmalarından duyduğu memnuniyeti iletti.

İki lider, Komisyonun belli noktaya getirdiği ve önümüzdeki haftalarda yerel seçim paketinin içinde TBMM’ye sevkedilmesi beklenen metin ile ilgili son pürüzleri görüştü. Buluşmada, ittifakın adının da masaya yatırıldığı öğrenildi. Erdoğan daha önce ittifaktan “Milli Mutabakat” olarak bahsederken, Bahçeli ise “Ay Yıldız” önerisinde bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmede “Ay Yıldız” adı ile ilgili Bahçeli’den detaylı bilgi aldığı da öğrenildi. Meclis’i ay, cumhurbaşkanını ise yıldız olarak niteleyen Bahçeli’nin, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi; güçlü yönetim, güçlü Meclis’le birlikte iki sütun üzerindedir. Güçlü Meclis; yasama, denetim, denge, güçlü yürütme ise Cumhurbaşkanı ve hükümetten ibarettir. Etkin yasama ve denetim Türkiye’de tüm siyasi partilerin katılımıyla oluşacak olan 600 milletvekilini temsil ediyor. Diğeri ise halk tarafından seçilmiş cumhurbaşkanı ve onun kuracağı hükümeti temsil ediyor. O zaman etkin yasama, etkin denetim ve denge ise 600 milletvekilinden oluşuyorsa o şöyle bir ‘ay’dır. Cumhurbaşkanı ise hükümet olarak ‘yıldız’dır” değerlendirmesini aktardığı kaydedildi.

PARTİ AMBLEMLERİ

Görüşmede, Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki ittifaka ilişkin parti amblemleri olup olmaması, partilerin tek mi yoksa ayrı listelerle mi seçime girecekleri tartışmalarına da değinildi. Ayrı listeler formülünün daha öne çıktığı belirtildi. İki partinin, yan yana iki sütunda blok olarak ittifak oluşturup, üzerine ana logo ile ittifakın isminin verilmesi üzerine yoğunlaşıldı. İttifakta hazine yardımının paylaşılma şekli, bir ön mutabakat metninin hazırlanıp partilerin imzalaması, yüzde 10 seçim barajının korunması konularına da değinildiği öğrenildi. Liderlerin görüşmesinin ardından mutabakat çerçevesi ile ilgili kamuoyuna bilgi verilmesi planlanıyor. Yerel seçime dönük düzenlemelerin de hazır durumda haftaya TBMM’ye sunulabilmesi amaçlanıyor.

ŞENTOP:"TAM MUTABAKATLA..."

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin görüşmesine ilişkin, "Tam bir mutabakatla, bütün hususlar netliğe kavuşturuldu." dedi.

Şentop, "26 maddelik kanun teklifini, AK Parti ve MHP'nin ortak imzasıyla, 21 Şubat günü TBMM Başkanlığına sunacağız." diye konuştu.