Erdoğan: Kabile devleti değiliz

Erdoğan: Kabile devleti değiliz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. ABD'nin vize kararına tepki gösteren Erdoğan, "Biz kabile devleti değiliz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslar için Ukrayna’ya gitti.  Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile bir araya geldi.

Ardından Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’na başkanlık eden iki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

ABD İLE KRİZ

Bu karar her şeyden önce çok üzüntü verici. Ankara'da Büyükelçiliğin böyle bir kararı alarak uygulamaya sokması üzüntü verici. Dışişleri Bakanlığımızın yetkilileri konuyla ilgili gerekli girişimlerde bulunmak suretiyle muhataplarını aramışlardır. Tabii vatanımız bana bu konuyu ilettiği anda da kendilerine sadece şunu söyledim: Türkiye bir hukuk devletidir. Her şeyden önce biz bir kabile değiliz. Bir kabile devledi de değiliz. Onların açıkladığı metin ne ise mütekabiliyet esasına dayanarak aynı metni bizim büyükelçimiz anında açıklasın dedim. Süreç bundan ibarettir.

“KIRIM'IN YASA DIŞI İLHAKINI TANIMADIK VE TANIMAYACAĞIZ”

Karadeniz havzasının güvenliği dahil olmak üzere, ülkemizi ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konuları enine boyuna mütalaa ettik. Değerli dostumla bu konularda eşgüdüm ve istişare halinde hareket etme halinde mutabık kaldık. Sayın Poroşenko'ya Türkiye'nin Ukrayna'nın egemenliğini, Kırım dahil toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini desteklemeye devam edeceğini bir kez daha ifade ettim.
Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadık ve tanımayacağız. Ukrayna'nın ülkelerine sadakalarını tamamlamış Kırım Tatar'larına verdiği destekten ötürü memnuniyet duyuyoruz. Soydaşlarımızın durumunu yakından takip etmeye ve bu konuyu uluslararası kamuoyunun gündeminde tutmaya devam edeceğiz. Bu konuda Ukrayna ile eşgüdüm halinde çalışmaya devam edeceğiz.

İlgili Haberler