Erdoğan Karakuş: Kirli oyunlar petrol için

Erdoğan Karakuş: Kirli oyunlar petrol için
Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, "ABD ve Rusya Suriye-Irak sınırındaki Abu Kemal için plan yapıyor" dedi.

Fatih ERBOZ / ANKARA

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un, "İran tehdidi ortadan kalkana dek ABD askerleri Suriye'de kalacak" sözleri kafaları karıştırdı.

Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Başkanı emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, bölgede farklı hesapların yapıldığını belirterek, özellikle Abu Kemal'de, 40'ın üzerinde Suriye askerinin hava taarruzuyla öldürülmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Rusya lideri Putin ile ABD'nin anlaştığını ve İran'ın bütün gücünü Suriye'den çıkartmaya çalışacağını ifade eden Karakuş, şunları kaydetti:

"Bu şartta elbette ki ABD'nin bundan sonraki hamlesi İran'a vurma şeklinde olabilir, İran kendisine söylenenleri yapmazsa şayet. Putin İran'ın nükleer antlaşma ile ilgili şartları bozmadığını ancak bunu ABD'nin uygun görmediğini bu tavrın uygun olmadığını dile getirdi. Artık İran herhangi bir hukuk dışı işlem yapmamasına rağmen ABD hedef alıyor ve tehlikeli ortam yaratacak. Özellikle Abu Kemal'de, 40'ın üzerinde Suriye askerinin hava taarruzuyla öldürülmesi çok önemli." 

Büyük Ortadoğu Projesi'nde Abu Kemal'in kritik bir nokta olduğuna dikkat çeken Karakuş, "Irak ile Suriye'nin sınırları birbirleriyle güneyde kısa bir mesafe kaldı. Kuzey Irak'taki, Irak'taki petrolün buradan akıtılması söz konusu olacaktır. Ürdün devreye sokulduğunda bu olur. Ürdün'deki ekonomik bunalımın nedeni de bunlar. Ürdün'ü ikna etmek için Irak'tan petrol boru hatlarının Ürdün'den geçerek İsrail'e denize ulaştırılması isteniyor" diye konuştu.   

Bu amaçla İran'ın, Suriye'den ve Lübnan'dan silinmek istendiğini aktaran Karakuş, Arap ülkeleri İran baskısından kurtulacağı için bunun Arap ülkelerinin de desteklediği bir olay olduğunu bildirdi.

Karakuş, "Katar hariç diğer Arap ülkeleri destekliyor. Abu Kemal stratejik bir nokta. Kerkük- Musul petrollerinin Irak'tan, Ürdün'e, İsrail'den denize akıtılması söz konusu. Esad'ı da daha fazla yıpratmamak için İsrail Başbakanı Netanyahu Esad'a sıcak mesajlar gönderiyor. Bir miktar ABD kuvvet indirimi yapacak 3 bin civarında. İran'ın çevreden çekilmesi sağlanması olacak" dedi. 

Erdoğan Karakuş, İran-Rusya ve Türkiye arasında uzlaşma olmasına rağmen Türkiye'nin İran'ın varlığını Suriye'de istemediğine de değindi. "Zaten İran da bazı konularda hata yaptı, Suriye'ye Türkiye'nin müdahalesini istemediğini söyledi.

Her iki ülkede birbirinden çok yararlanmıyor" diyen Karakuş şöyle devam etti:

"İki ülkenin de stratejik çıkarları ters düşüyor, Osmanlı döneminden beri devam eden bir mezhep durumu da var, bu da etken. Batılılar zaten İran'daki Türkler ile Türkiye'deki Türklerin bir araya gelmesini istemiyor. Bağın daha sıkı kurulmasını istemedikleri için mezhep farklılığını batı sürekli körüklemek istiyor. Humeyni'nin getirilmesinin de ana nedeni buydu. İran devre dışında kaldığında arkasından Pakistan gelecek. Pakistan'da Belucistan'ı karıştırıyorlar. Sıra bize yaklaşıyor. Sıranın bize yaklaşmadığını sanıyorlar ama yanılıyorlar."