Erdoğan-May’ın gündemi Kıbrıs’tı

Erdoğan-May’ın gündemi Kıbrıs’tı
Erdoğan, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “3 garantör ülke olarak Kıbrıs’ta neler yapabiliriz, bunları görüştük” dedi. May ise “Türkiye, Birleşik Krallık’ın en köklü dostlarından biridir. Kıbrıs konusunu da ele aldık" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs’ta Türkiye ve Yunanistan’la birlikte garantör devlet olan İngiltere’nin Başbakanı Theresa May, Beştepe’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşme öncesi Anıtkabir’e giderek saygı duruşunda bulunan, özel deftere İngilizce, “Modern Türkiye’nin kurucusunu burada anmak benim için büyük bir gurur. Atatürk’ün ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ hayalini gerçekleştirmek için gayretlerimizi canlandıralım” diye yazan konuk başbakan, daha sonra Beştepe’ye geçti. Görüşme sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle dedi:

Garantör ülkeler

“Bu görüşmemizde gerek siyasi gerek askeri gerek ticari gerek kültürel bütün bölgesel sorunları, terörle mücadele konusunu ele alma fırsatını bulduk. Bundan sonraki süreçte de neler yapabileceğimizi, savunma sanayinde ne gibi adımlar atabileceğimizi konuştuk. Bundan sonraki süreç, Türkiye ile İngiltere arasında çok daha farklı konuma gidecektir. Şu anda 15.6 milyar dolar seviyesindeki ticaret hacmimizi 20 milyar dolara çıkarmayı hedef olarak belirledik. Aramızda stratejik ortaklık konusunu konuştuk. Suriye ve Irak bizim açımızdan büyük anlam ifade ediyor. Koalisyonla ilişkileri farklı bir konsepte oturtmak istiyoruz. Astana ve Cenevre süreçlerini aramızda konuştuk. Somali ve Kıbrıs meselelerini konuştuk. 3 garantör ülke Kıbrıs’ta neler yapabiliriz, bunları aramızda görüştük.”

İlişkiler geliştirilmeli

Başbakan Theresa May ise şöyle dedi: “Türkiye, Birleşik Krallık’ın en köklü dostlarından biridir. 15 Temmuz’da demokrasinize sahip çıktınız. Kıbrıs konusunu ele aldık. Kıbrıs konusunda tabii ki bir taahhüdümüz söz konusu, çözüm bulunmasını arzuluyoruz. Suriye konusunda DAEŞ’e karşı birlikte bir mücadelemiz söz konusu. Barışın koşullarını orada oluşturmaya çalışıyoruz. Çalışmalarımızı sivil havacılık alanında geliştirmek istiyoruz. Ortak çalışma grubunu oluşturacağız. Bu görüşmeler esnasında en önemli nokta şu: Türkiye ve Birleşik Krallık ilişkilerini çok daha ileri düzeye taşımalıdır. Suriye’de barışın koşullarını oluşturmaya çalışıyoruz. Bir eğitim ve bilgi paylaşımı programıyla savunma alanındaki işbirliğimizi arttıracağız. İki ülke ilişkilerini daha da ileri taşımalıdır.”

Yıldırım, “Yardımlar yetersiz”

Daha sonra Başbakan Binali Yıldırım da İngiltere Başbakanı May ile Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi. Bir saat süren görüşmenin ardından Başbakan Yıldırım, “15 Temmuz darbe girişiminin asıl aktörü konumunda olan Fetullah Gülen Terör Örgütü’nün İngiltere’de de faaliyetleri var. Bu faaliyetler konusunda kendisine bilgi aktarma fırsatımız oldu” dedi. Bir soru üzerine Dünyada 55 milyon insan mültecinin bulunduğunu belirten Başbakan yıldırım, “Bu sorunu yok sayamayız, duvarları da yükselterek bu sorunu çözemeyiz. Kapılarımızı açtık yine gelirse yine alacağız. İnsanların hayatını kurtarmak en büyük insani görevimiz. Yardım geliyor mu? Gelen yardımlar çok yetersiz” dedi. İngiltere Başbakanı May ise: “Terörle mücadele konusunda Türkiye büyük yardımcı oluyor. İstihbarat paylaşımları yapacağız. Son 18 ayda bin 500’ün üzerinde Türk güvenlik gücü ve asker öldürüldü. Türkiye terör saldırılarının tehdidi altında. Gerekli işbirliğini yapacağız. El Bab’da da biz, Türk kuvvetlerine desteğimizi sağlıyoruz” diye konuştu

İlgili Haberler