Erdoğan, Nobel Ödülü alan Orhan Pamuk'u böyle tebrik etmişti

Erdoğan, Nobel Ödülü alan Orhan Pamuk'u böyle tebrik etmişti
Nobel Edebiyat Ödülü'nün Srebrenitsa soykırımını inkar eden ve Sırp savaş suçlularını savunan Peter Handke'ye verilmesine tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye’den kalkmışlardır teröriste ödül vermişlerdir." dedi. Erdoğan, başbakan olduğu 2006 yılında ise, Nobel Ödülü alan Orhan Pamuk'u telefonla arayarak tebrik etmişti.

Fatih ERGİN / YENİÇAĞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilkent Üniversitesi'nde Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında düzenlenen, ‘Her İnsan Bir Dünya’ temalı programda yaptığı konuşmanın ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan burada yaptığı açıklamalarda, 1995 yılında Sırplar tarafından Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde yapılan soykırımı inkar eden ve Sırp savaş suçlularını savunan yazar Peter Handke'ye Nobel Edebiyat Ödülü'nün verilmesine tepki gösterdi.

Erdoğan Handke'ye Nobel Ödülü verilmesini, "Nobel ne olduğunu ortaya koydu. Nobel kendini tüketmiş, kendini bitirmiştir. Nobel tamamıyla ideolojik davranan bir kurumdur. Benim için Nobel'in hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Böyle bir zalime ödül vermekle buna ortak olmuştur. Bu tür bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil. Bu sadece şu anki ödülde değil ki bundan önceki ödüllerde buna dikkat etmişlerdir. Türkiye’den kalkmışlardır teröriste ödül vermişlerdir." sözleri ile ifade etti.

Erdoğan'ın bu sözleri, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü alan Orhan Pamuk'u tebrik etmesini hatırlattı. 13 Ekim 2016 tarihli bir haberde, Erdoğan'ın Orhan Pamuk'u tebrik etmesi şu şekilde yer almıştı: "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nobel Edebiyat Ödülü verilen yazar Orhan Pamuk'u tebrik etti. Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, "Sayın Başbakan, ABD'de bulunan Orhan Pamuk'la yaptığı telefon görüşmesinde, Nobel Ödülünün bir Türk yazarına verilmiş olmasından memnuniyet duyduğunu belirterek kendisini tebrik etti. Pamuk da teşekkür ederek, memnuniyetini ifade etti."

PAMUK'UN NOBEL ÖDÜLÜ ALMASI ÇOK TARTIŞILMIŞTI

Orhan Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülü alması Türkiye'de büyük bir tartışmaya neden olmuştu. Pamuk'a Nobel Edebiyat Ödülü’nün, “Türkler bir milyon Ermeni, 30 bin Kürt kesti” sözünün ve romanlarında Atatürk aleyhindeki ifadelerinin ardından gelmesi bu tartışmaların sebebini oluşturuyordu.

Pamuk'un Nobel Ödülü almasından bir süre öncesi ise, Türkiye'de bulunan AB yetkilileri evinde ziyaret ettikleri Pamuk'tan övgü ile bahsetmişti.

Dönemin Başbakanı Erdoğan'ın Pamuk'u tebrik etmesinin aksine, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise Orhan Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülü alması ile ilgili herhangi bir mesaj yayınlamamıştı.

SARAY'DAN AÇIKLAMA

Erdoğan'ın açıklamalarına ilişkin Twitter hesabı üzerinden paylaşımda bulunan İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Erdoğan’ın ifadelerinin Orhan Pamuk’a yönelik olmadığını belirtti.

Altun, şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın bugünkü konuşmasında yer alan “Türkiye'den teröriste ödül vermişlerdir” şeklindeki ifadeleri herhangi bir şekilde sayın Orhan Pamuk'a yönelik değildir.

Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye düşmanı ideolojik yaklaşımları ve terör faaliyetleri bilindiği halde Nobel'e aday gösterilen ya da farklı uluslararası örgütlerce ödüllendirilen isimleri kastetmiştir.

Cumhurbaşkanımız burada esasen Avrupalı kurum ve kuruluşların ideolojik yaklaşımlara dayanan ödül sistemlerini eleştirmiş, ırkçılığı ve terörizmi ödüllendiren iki yüzlülüğe vurgu yapmıştır."

İlgili Haberler