Erdoğan Papa EL ELE...

Erdoğan Papa EL ELE...
Tayyip Erdoğan’ın, Ak Saray’daki ilk yabancı devlet adamı konuğu Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis oldu. Karşılama töreninde Muhafız Alayı da bulundu ve atlı birlikler, Papa’nın aracına Saray’ın girişine kadar eşlik etti. Papa’nın onuruna 21 pare top atışı yapıldı.

Erdoğan Papa EL ELE...

Haber: Hanife Açıkalın

Roma’dan kalkan uçakla Türkiye’ye doğru yola çıkan Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Francis’in Türkiye’ye ziyareti talihsizlikle başladı. Uçağın merdivenlerinde ayağı takılan Papa, bir an sendeledi ve son anda düşmekten kurtuldu. Papa’nın Ankara’daki ilk durağı Anıtkabir oldu. Papa Anıtkabir’de, mesafe uzun olduğu için Aslanlı Yol’dan yürümeden Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı. Papa Anıtkabir’e kırmızı beyaz karanfillerle hazırlanmış ve üzerinde İngilizce “Pope Francis” yazan çelengi bıraktıktan sonra geri geri giderek, yaklaşık bir dakika anıtmezar önünde bekleyip dua etti. Saygı duruşunun ardından Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Papa, özel deftere duygularını yazıp imzaladı. Papa, Anıtkabir özel defterine şunları yazdı: “Dileğim odur ki iki kıta arasındaki doğal bir köprü olan Türkiye, sadece yolların kesişme noktası değil aynı zamanda tüm kültür, etnisite ve dinlere mensup kadın ve erkekler için diyalog ve birlikte yaşadıkları bir nokta olur.”

İlk devlet başkanı
Papa’nın Anıtkabir’den sonraki durağı Cumhurbaşkanlığı Sarayı oldu. Erdoğan, Papa’yı Saray’ın dış kapısında karşıladı. Karşılamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve diğer ilgililer hazır bulundu. 21 pare top atışının yapıldığı karşılama töreninde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı da bulundu. Atlı birlikler, Papa’nın aracına Saray’ın girişine kadar eşlik etti. Papa, Türkçe “Merhaba asker” diyerek tören birliğini selamladı. İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından Erdoğan ve Papa, daha sonra baş başa görüşmeye geçti.  Ziyaretten bir diğer detay ise Papa, Ak Saray’da ağırlanan ilk yabancı devlet başkanı olması.

Papa’yı fırsat bildi!
Erdoğan, Papa ile baş başa görüştükten sonra dünyaya seslendi. Erdoğan, “Bu ziyaretin, bölgemizin son derece kritik bir süreçten geçtiği, böyle bir zaman diliminde gerçekleşiyor olması son derece anlamlı. Saygıdeğer misafirimizin Türkiye’ye yaptığı bu ziyareti çok önemsiyorum. Bunun barış umutlarını çoğaltacak çok hayati bir adım olduğuna inanıyorum. Bugün verilecek mesajlar sadece Vatikan’a değil tüm Müslüman coğrafyasına, tüm Hristiyan coğrafyasına ulaşacak, oralarda da yankı bulacaktır. Bugün Ankara’da vücut bulan fotoğraf, hiç şüphesiz bir umut fotoğrafıdır. Vatikan’dan gelen son yıllardaki kardeşlik mesajları büyük umut vadediyor” dedi. Papa da “Bizim diyaloğa ihtiyacımız var. Çünkü birçok ortak unsurumuz ve değerimiz var. Aynı zamanda bu diyalog hikmetli bir ruh ve sükûnete değer vermekte ve ondan ders çıkarmaktadır” diyerek, çok tartışılan dinler arası diyalog çağrısı yaptı.