Erdoğan PCR testi zorunluluğunu açıklamadan hemen önce bu haber yayınlandı

Erdoğan PCR testi zorunluluğunu açıklamadan hemen önce bu haber yayınlandı
Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda aşı yaptırmayan okul çalışanlarından ve öğrencilerden haftada iki kez PCR testi isteneceği açıklandı. Habertürk kanalında ise bu karar açıklanmadan hemen önce ekranda yer alan haber dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda aşı olmayanlar için önemli kararlar alındı.

AŞI OLMAYANLARA HAFTADA İKİ KEZ PCR TESTİ ZORUNLULUĞU

Erdoğan, 6 Eylül''de başlaması planlanan yüz yüze eğitimde alınacak salgın tedbirlerini duyurdu. Buna göre aşı yaptırmayan öğretmenlerden haftada iki kez PCR testi istenecek. Ayrıca üniversitelerde de aşı olmayan öğrenci ve çalışanlardan da düzenli test yaptırmaları talep edilecek.

AŞILANANLARA GÖRE DAHA GÜÇLÜ

Kabine toplantısında alınan kararlar açıklanmadan hemen önce Habertürk ekranlarında Oxford Üniversitesi’nin yaptırdığı araştırma haberinin verilmesi dikkat çekti. Söz konusu haberde, doğal yollardan virüse yakalanıp iyileşen kişilerin bağışıklığının, aşılananlara göre daha güçlü olduğu kaydedildi.

FDA: PCR TESTLERİ YETERLİ DEĞİL

ABD Gıda ve İlaç Dairesi''nin (FDA), ABD çapındaki laboratuvarlardan 31 Aralık''a kadar kullandıkları yanı kitlerini “multipleks PCR” (çoklu PCR) teknolojisine dayanan kitlerle değiştirmeleri istedi. Açıklamada bu yeni testlerin, hem Covid-19''a yol açan Sars-Cov-2 virüsünü, hem de girip virüsünü tespit edeceği belirtiliyor. Bu sayede, korona virüs ile grip virüsü arasında ayrım yapılmasının kolaylaştıracağı belirtiliyor.

OXFORD ÜNİVERSİTESİ’NDEN DİKKAT ÇEKEN ARAŞTIRMA

İngiltere''de Oxford Üniversitesi''nin yaptırdığı araştırma, Alfa varyantı döneminden farklı olarak, aşıların Delta varyantına karşı etkisinin hızlı bir şekilde azaldığını ve aşılıların virüs kapma ve bulaştırma riskinin arttığını ortaya koydu.

İngiltere''de en yaygın olarak kullanılan Pfizer/BioNTech ve AstraZeneca aşılarının mercek altına alındığı araştırmada, aşıların virüsten korunmada halen en iyi yol olduğu, ancak etkilerinin üç ay içinde azalmaya başladığı kaydedildi.

Araştırmada, BioNTech aşısının ilk etaptaki etkinliği yüksek olmasına rağmen koruyucu etkisini AstraZeneca''ya göre daha hızlı bir şekilde yitirdiği sonucuna varıldı.

DOĞAL BAĞIŞIKLIK AŞIDAN DAHA ETKİLİ

İngiltere Ulusal İstatistik Dairesinin geçen yıl Aralık ayından başlayarak tesadüfi bir şekilde seçilen hanelerde yaptığı PCR testlerine dayandırılan araştırma, doğal yollardan virüse yakalanıp iyileşen kişilerin bağışıklığının, aşılananlara göre daha güçlü olduğunu da ortaya koydu.

18 yaşın üstündeki 380 bini aşkın kişiyle iki grup halinde yapılan araştırmanın ilk etabı 1 Aralık 2020''den başlayarak Alfa varyantının baskın olduğu dönemde, ikinci etabı ise 16 Mayıs 2021''den 1 Ağustos''a kadar Delta varyantının baskın olduğu dönemde gerçekleştirildi.

VİRÜS YOĞUNLUĞU AŞILANANLAR VE AŞILANMAYANLARDA AYNI

Araştırmanın dikkat çeken bir başka sonucu, Alfa varyantının baskın olduğu dönemden farklı olarak, iki doz aşı olmuş kişilerin virüse yakalanmaları durumunda hiç aşı olmamışlar kadar virüs yoğunluğuna sahip olduğu bulgusu.

Oxford Üniversitesi araştırmacılarından Koen Pouwels, aşılanmasına rağmen enfekte olan kişilerde görülen virüs yoğunluğunun, sürü bağışıklığına ulaşmayı zorlaştıracağına dikkat çekti. Pouwels, "aşıların ağır hastalık vakalarının önlenmesinde muhtemelen en iyi yol olduğunu, ancak virüsün bulaştırılmasının önlenmesinde etkisinin azaldığını" belirtti.

DSÖ: ÜÇÜNCÜ DOZ AŞIYA GEREK YOK

Aşıların Delta varyantı karşısında etkinliğini yitirmesi, son dönemde tamamlayıcı üçüncü doz tartışmalarını beraberinde getirmişti. Nüfusunun yüzde 58''lik bölümünü iki doz BioNTech ile aşılayan İsrail, güçlendirici üçüncü doz uygulamasına başlamış, ABD''de de BioNTech ve Moderna aşılarının etkisinin azalması endişesi nedeniyle üçüncü doz için çalışmalar başlatılmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü ise son açıklamasında şu an itibarıyla üçüncü doz aşıya gerek olmadığını belirterek zengin ülkelerin ellerindeki aşı dozlarını yoksul ülkelerle paylaşması çağrısı yapmıştı.

İlgili Haberler