Erdoğan sert konuştu: Putin ateşle oynama!

Erdoğan sert konuştu: Putin ateşle oynama!
Uçak düştükten sonra Erdoğan’ın telefonuna çıkmayan Kremlin Paris’teki İklim Zirvesi’nde Putin’le biraraya gelme önerisini de reddetti

Moskova ipleri geriyor

Rusya’ya ait savaş uçağının düşürülmesiyle çıkan krize diplomatik çözüm aranırken Moskova, ipleri geren bir adım daha attı. Erdoğan’ın telefon diyaloğuna kapıyı kapatan Kremlin, “Türkiye özür dilemezse, Erdoğan’nın ‘Paris’te başbaşa görüşelim’ talebini de reddediyoruz” dedi.

Ruslar ateşle oynuyor

Bayburt’ta konuşan Tayyip Erdoğan, Rusların yardım TIR’larını vurmasının ateşle oynamak olduğunu söyledi. Erdoğan, “Sayın Putin ’kim terörü çift taraflı oynuyorsa ateşle oynuyordur’ diyor. Evet buna katılıyorum. Suriye’de 380 bin cana mal olan devlet terörü uygulayan Esed rejimine destek olmak, ateşle oynamaktır. Bu konuyu Putin’le yüz yüze görüşmeyi isterim” dedi. 

 

Erdoğan sert konuştu: Putin ateşle oynama!

Tayyip Erdoğan, “uçak düşürme” kriziyle ilgili Rus Lider Putin’i eleştirip, sorunu yüz yüze görüşme teklifinde bulundu, “IŞİD’den petrol almıyoruz. Bu iddiayı atanlara yazıklar olsun” dedi.

Bayburt’ta toplu açılış töreninde konuşan Tayyip Erdoğan, uçak krizi nedeniyle sert açıklamalar yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i eleştirdi. Rusya’nın hava sahamızı daha önce de ihlal ettiğini, 4 Ekim’de “bunun şık olmadığını” söylediğini belirten Erdoğan, G20’de de, “Davetsiz misafir olmayacağını” ifade ettiğini açıkladı. Erdoğan, Putin’in, “Ateşle oynama” ifadesine kendi sözleriyle yanıt verdi.

Angajman kuralı

2012’de bir Türk eğitim uçağının düşürülmesinin ardından belirlenen angajman kurallarının tüm dünyaya ilan edildiğini, Rus uçaklarının ihlallerini G20’de dile getirdiklerini belirten Tayyip Erdoğan,  şöyle konuştu: “Orada şunu söylediler:  ‘Bunu bir misafirlik olarak kabul edeceksiniz.’ Ben de ‘davetsiz misafirlik olmaz’ dedim. Türkiye kasıtlı olarak Rus savaş uçağını düşürmüş değildir. Bu olay sınır ihlaline verilen otomatik bir tepkiden ibarettir, angajman kurallarının uygulanmasıdır.”

Ona yakışmıyor

Türkiye’nin IŞİD’le mücadele ettiğini, Rus lider Putin’in, “Türkiye, IŞİD’den petrol alıyor” dediğini hatırlatan Tayyip Erdoğan, “Yazıklar olsun. Türkiye’ye bu iftirayı atanlar bunu ispat etmekle mükelleftir. Türkiye IŞİD’den petrol almıyor, tam aksine Amerikan Hazine Bakanlığı açıkladı, Rus şirketleriyle IŞİD’in ortaklaşa Suriye rejimine petrol sattığını ifade ettiler, belgelediler” dedi. Putin’in Türkiye’ye giden ve petrol taşıyan kamyonlardan bahsettiğini aktaran Erdoğan, uluslararası ilişkilerin dedikoduyla, iftirayla yürümeyeceğini, bunun Putin’e yakışmayacağını kaydetti. “Paris’te zirve var. Kendisi de oraya gelecek. Bu meseleyi orada da görüşürüz” diyen Erdoğan, şunları söyledi:

Yüz yüze görüşme

“Rusya yalancı durumuna düşecektir. Sayın Putin kim terör çift taraflı oynuyorsa ateşle oynuyordur. Evet buna katılıyorum. Suriye’de 380 bin cana mal olan devlet terörü uygulayan Esed rejimine destek olmak, ateşle oynamaktır. Ilımlı muhalifleri vurmak, ateşle oynamaktır. Bize olmadık ithamlarda bulunmak, vatandaşlarımıza eziyette bulunmak, ateşle oynamaktır. Yardım TIR’larını vurmak ateşle oynaktadır. Bu mesele üzerinden Türkiye’ye yönelik topyekün iftira kampanyası başlatılması, ilişkilerimizin tehlikeye atılmasını yakıştıramıyorum. Bu konuyu Putin’le yüz yüze görüşmeyi isterim. Türkiye ile Rusya arasında çok büyük işbirliği potansiyeli var. Bu olayın bu potansiyele zarar vermesini istemiyoruz. Bu durumdan zarar görecek olan ülkelerimizdir. Gelin bu duruma meydan vermeyelim.”

 

Türkiye ile Rusya arasında soğuk zirve

Rusya’ya ait savaş uçağının düşürülmesiyle patlayan büyük krize diplomatik çözüm aranırken Rus Lider Vladimir Putin, ipleri geren bir adım daha attı. Kremlin, Tayyip Erdoğan’ın pazar günü yapılacak Paris’teki İklim Zirvesi’nde Putin’le biraraya gelme önerisine karşı, “Türkiye’nin özür dilemesi” şartını masaya koydu. Kremlin, “Türkiye özür dilemeye hazır değilse, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme talebini reddediyoruz” dedi. Erdoğan’ın bunu reddetmesi halinde Paris’te, 2 lider arasında soğuk rüzgarlar esecek.

Erdoğan açıkladı

Rusya ile ilişkileri normalleştirme çabaları son açıklamaya kadar şöyle gelişti: Tayyip Erdoğan, olay sonrası aradığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in telefona çıkmadığını açıklarken Kremlin, Erdoğan’ın yarın Putin’le Paris’te görüşme isteğinde bulunduğunu bildirdi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise buna, “Görüşme, ihtimal dahilinde ama henüz netleşmiş değil”  diye yanıt verdi. Paris’te Putin’le görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Françoise Hollande’ın, Erdoğan-Putin zirvesi için çaba harcadığı sanılıyor. Tayyip Erdoğan, Putin’le görüşme girişimini France 24 kanalına yaptığı söyleşide dile getirdi. Erdoğan, uçağın düşürülmesinin ardından Vladimir Putin’i aradığını ancak Rusya Devlet Başkanı’nın telefona cevap vermediğini söyledi. “Bu bir Rus uçağı olduğu belli olmuş olsaydı belki uyarıların türü farklı olabilirdi” diyen Erdoğan, şunları söyledi: “Bu uyarılar çok daha farklı bir zeminde ulaştırılarak farklı yerler devreye sokulmak suretiyle bu hava sahası ihlalinin önü kesilebilirdi. Biz gerilim istemiyoruz. Tabii ki tokalaşmamız lazım.”

Telefon gelmedi

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Tayyip Erdoğan’dan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e telefon gelmediğini söyledi. Arkasından yine Kremlin, Erdoğan’ın Paris’teki İklim Zirvesi’nde Putin’le görüşme talep ettiğini açıkladı. Aynı saatlerde Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov, Erdoğan’ın Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından Putin’i telefonla aradığını doğruladı. Ak Saray kaynakları, Erdoğan ve Putin’in, Paris’te ikili görüşme gerçekleştirmelerinin ihtimal dahilinde bulunduğunu ancak an itibariyle saati belirlenmiş bir ikili görüşmenin söz konusu olmadığını bildirdi. Bu arada Diplomatik kaynaklar, Paris’te bulunan Putin’le görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Françoise Hollande’ın krizin yumuşamasına gayret ettiği, 2 lideri biraraya getirmeye çalıştığını belirtti.