Erdoğan, Sultan Abdülhamit'i tahttan indiren, İslamcıların nefret ettiği Enver Paşa'yı yere göğe sığdıramadı

Erdoğan, Sultan Abdülhamit'i tahttan indiren, İslamcıların nefret ettiği Enver Paşa'yı yere göğe sığdıramadı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Osmanlı döneminin İttihatçı paşalarını andı. Karabağ'daki gelişmeleri değerlendiren Erdoğan, "Enver Paşa’nın Nuri Paşa’nın, Hüseyin Cavid’in Ahmet Cevad’ın, Haydar Aliyev’in hatıraları şad olmuştur” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmasına Azerbaycan ve Ermenistan arasında Rusya’nın arabuluculuğuyla varılan anlaşmaya değinerek başladı. 

Erdoğan, “Türkiye anlaşmanın uygulamasını denetlemek ve gözetlemek için bölgede Rusya ile birlikte yer alacaktır” dedi.

Konuşmasının devamında Osmanlı’nın İttihatçı paşalarını da anan Erdoğan, “Azerbaycan devleti de bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hiçbir sivilin zarar görmeyeceği taahhüdünü zaten vermiştir. Bu konuda canla başla gayret gösteren askeri diplomatlarımız başta olmak üzere herkesi yeniden tebrik ediyorum. Enver Paşa’nın Nuri Paşa’nın, Hüseyin Cavid’in Ahmet Cevad’ın, Haydar Aliyev’in hatıraları şad olmuştur” dedi.

Erdoğan'ın andığı İttihat ve Terakki'nin ileri gelenlerinden Enver Paşa, İslamcı kesimler tarafından Sultan Abdülhamit'i taht indirdiği için nefret edilen bir isim olarak biliniyor.

BAKÜ'YE ORDU GÖNDERMİŞTİ

Azerbaycan toprakları, 1918 yılında Rus, Ermeni ve İngiliz devletleri tarafından paylaşılma gayesi ile işgal edildiğinde, Bakü’den gelen destek talebine Osmanlı Devleti, bir çok cephede düşmanla mücadele halinde olmasına ve elinde yeterli gücü bulunmamasına rağmen kayıtsız kalamamıştı.

Enver Paşa, kardeşi Nuri Paşa’ya yeni bir ordu kudurarak Bakü’ye gönderdi. 1918 yılının 15 Eylül’ünde Nuri Paşa’nın komutasındaki Kafkas İslam Ordusu, Azerbaycan Milli Meclisi ve Musavat Partisi güçlerince Bakü, Bolşevik-Taşnak-Bakü Sovyeti güçleri ve İngiliz ordusu işgalinden kurtarılarak tarihi bir başarıya imza attı.