Erdoğan ve Davutoğlu Arasındaki Hiç Bilinmeyen Kriz

Erdoğan ve Davutoğlu Arasındaki Hiç Bilinmeyen Kriz
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında büyük yatırımlar için uygulanan yüzde yüz Hazine garantisi uygulamasında da krizi yaşandığı ortaya çıktı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun AK PartiGenel Başkanlığını ve dolayısıyla Başbakanlığı bırakmasına neden olan bir çok anlaşmazlık kamuoyuna yansıdı. Buna karşılık Ankarakulislerinde, Saray ile Başbakanlık arasında beliren yüksek basınç alanında daha önce hiç dışa yansımamış çok hassas bir konunun daha bulunduğu konuşuluyor.

NİSAN 2014'TE BÜYÜK PROJELER İÇİN HAZİNE GARANTİSİ UYGULAMASINA GEÇİLMİŞTİ

Malumunuz, 2001 krizinden sonra sıkı mali disiplin uygulamaları çerçevesinde Hazine Garantisi kavramı tarih olmuştu. Ancak küresel ekonominin daraldığı bir dönemde milyarlarca dolarlık projeleri yüklenen şirketler, borçlanma ve finansman konusunda büyük zorluklar çekince Nisan 2014'ten itibaren 1 milyar dolardan büyük projeler için yüzde 100 hazine garantisi uygulamasına geçildi.

Böylece, toplam maliyeti on milyarlarca dolar olan 3. Havalimanı, 3. Boğaz Köprüsü,Avrasya Tüp Geçit Projesi, Kanal İstanbul, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü, Sağlık Bakanlığı'nın 14 ilde yaptırdığı 15 şehir hastanesi projesi gibi dev yatırımları üstlenen şirketler, borçlanma maliyeti ve finansman çeşitliliği konusunda önemli bir güvence elde etmiş oldular.

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU BU KONUDA DA TERS DÜŞTÜ

Hürriyet muhabiri Neşe Karanfil'e gelen bilgilere göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geride bıraktığımız haftalarda bu konuda da Cumhurbaşkanı'nın genel yaklaşımları ile ters düştüğüne işaret ediyor.

HAZİNENİN GARANTİ MİKTARINI YÜZDE YÜZDEN, YÜZDE 80'E DÜŞÜRMEK İSTEMİŞ

Buna göre, kırılgan ekonomik verilerin neden olabileceği tahribattan endişe eden Davutoğlu ve ekonomi yönetimi, Hazine'nin yükünü hafifletmek için dev projelerdeki garanti miktarını yüzde 100'den, yüzde 80'e düşürmek istemiş. Hatta, Başbakan yaklaşık bir ay önce yapılan bir Bakanlar Kurulu'nda ilgili bakanlardan bu konuda bir çalışma yapmalarını talep etmiş...

Ancak bu talimat hızlı bir şekilde kulaktan kulağa yayılınca, böyle bir düzenlemenin dev projelerin zamanında yapılmasını engelleyebileceği ve maliyetleri yükselteceği görüşünü savunan çevreler devreyle girmiş.

HÜKÜMET KANADI FRENE BASMAK ZORUNDA KALMIŞ

Sonuçta Ankara'da bir ucu Saray'a uzanan bir dizi mekanizmanın işlemesi sonucu,hükümet kanadı Hazine'nin üzerinde çalıştığı, hatta gerekli gördüğü 'garantileri yüzde 20 düşürme' fikrinde frene basmış.