Erdoğan ve Putin nükleer santralin temelini attı

Erdoğan ve Putin nükleer santralin temelini attı
Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşılandı. Putin ve Erdoğan, Beştepe'den video konferans yoluyla Akkuyu Nükleer Santrali'nin temelini attı.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. 

Putin ve beraberindeki heyeti Ankara'ya getiren uçak, saat 15.12'de Esenboğa Havalimanı'na indi.

Putin'i havalimanında Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov ve Rusya Büyükelçiliği yetkilileri ile Ankara Valisi Ercan Topaca ve Ankara Merkez Komutanı Tuğgeneral Mehmet Kip karşıladı. 

PUTİN'DEN 'MERHABA ASKER' SELAMI

Putin, karşılamanın ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne hareket etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'i Rus ve Türk bayraklarını taşıyan atlı süvariler eşliğinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Putin'in tören alanındaki yerlerini almasının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Ardından Putin, Muhafız Alayı tören kıtasını, “Merhaba Asker” diyerek selamladı. İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında, Erdoğan ve Putin merdivenlerde Türkiye ve Rusya bayrakları önünde el sıkışarak basın mensuplarına poz verdi.

Video konferans yoluyla Akkuyu Nükleer Santrali Temel Atma Töreni'ne katılan Erdoğan ve Putin, baş başa görüşecek.

Görüşmenin ardından Erdoğan ile Putin'in eş başkanlığında, Türkiye Cumhuriyeti-Rusya Federasyonu Üst Düzey İşbirliği Konseyinin (ÜDİK) 7. toplantısı gerçekleştirilecek.

ÜDİK Toplantısı ile yapılacak anlaşmaların imza töreninin ardından Erdoğan-Putinortak basın toplantısı düzenlenecek ve daha sonra Erdoğan, Putin onuruna akşam yemeği verecek.​

Putin yarın da Ankara'da düzenlenecek Suriye konulu Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi'ne katılacak. 

PUTİN: "İDDİALI BİR HEDEFİMİZ VAR..."

Putin törende konuştu. İşte Rus liderin açıklamaları:

Bu yenilikçi proje son derece önemlidir. Türkiye'nin nükleer sektörünü kurmaktayız. Bu tamamen yeni bir adım, Türkiye'nin ekonomisi için yeni bir basamak. Rusya nükleer sektörde lider bir ülke. Biz kendi sektörümüzde bu teknolojileri kullanıyoruz. Türk tüketicilere ucuz ve temiz elektrik enerjisi sağlayacak. Güvenli ve çevreye dost olacak. Uzmanların görüşüne göre santral Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 10'unu sağlayacak. Akkuyu projesi ile Türkiye ve Rusya'da yeni iş yerleri kurulacak.  İddialı bir hedefimiz var. 2023'te ilk enerji bloğunun devreye girmesini sağlamak istiyoruz. Değerli dostum Erdoğan'la bunun gerçekleşmesi için elimizden geleni yapma konusunda mutabık kaldık. Rus Türk dostluğunun bir simgesi halien gelecektir. 

"ERDOĞAN: "TARİHİ BİR ANA ŞAHİTLİK EDİYORUZ"

Putin'in ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan kürsüye geldi.  Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Rusya ile birçok stratejik projeyi hayata geçiriyoruz. Ülkelerimiz Suriye'deki terör tehdidinin biran önce sona erdirilmesi noktasında yakın işbirliği içindedir. Türkiye olarak 2003-2017 arasında ortalama 5,8 büyüdük. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü olan 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz. 100. yılı enerji alanında da tarihi bir eserle taçlandırmış olacağız. İklim değişikliği ile mücadelede önemli bir rol oynayacaktır. Şu an yüzlerce gencimiz Rusya'da nükleer enerji konusunda öğrenim görüyor. Bu gençlerimiz Türkiye'ye dönerek önemli görevler üstlenecektir. 

Erdoğan ve Putin, Mersin Akkuyu Nükleer Santrali'nin temelini video konferans yoluyla attı.

İlgili Haberler