Erdoğan ve Tatar'dan ortak açıklama

Erdoğan ve Tatar'dan ortak açıklama
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, gerçekleştirdikleri görüşme sonrası ortak basın toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz'le ilgili olarak, "Doğu Akdeniz'de kendi kıta sahanlığımızdaki haklarımızı koruduğumuz gibi adanın ortak sahibi Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve menfaatlerini de sürdürüyoruz. Doğu Akdeniz'deki mevcut durumun müsebbibi 2003 yılından bu yana uyarılarımızı dinlemeyen, yapıcı önerilerimizi dikkate almayan Rum-Yunan ikilisidir. Bu oyun artık bozulmuştur" dedi

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

Artık 2 devletli çözümün de gerçekçi yaklaşımla masaya getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye’nin Kıbrıs’ta adil bir çözüm bulunması isteği devam ediyor. Maraş açılımı gibi konularda da görüş alışverişinde bulunduk.

Adanın ortak sahibi Kıbrıs Türk halkının meşru haklarını da savunuyoruz. Bugüne kadarki kararlılığımızı dosta ve düşmana gösterdik. 2003 yılından bu yana uyarılarımızı dinlemeyen Rum- Yunan ikilisi var. Bu bölgede hidrokarbon kaynakları nedeniyle iştahları kabaran şirketler ile arkalarındaki güçler de bu oyununun parçası olmaktadır.

Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ekonomik ve sosyal yönden gelişmesi için her türlü çabayı gösterecektir. Amacımız Kıbrıs Türk halkının geleceğe daha iyi bakmasını sağlamaktır. Kıbrıs Türkü, Türkiye’yi her daim yanında bulacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanını bir kez daha tebrik ediyor, zor ve kritik dönemde üstlendiği görevini en iyi şekilde yerine getirmesini diliyorum.

Kapalı Maraş’taki mal sahiplerine geri iadeleri gerçekleştirmek istiyoruz. Mağusa’nın hemen içinde bir yerde. Sahil şeridi ve zenginliklerin insanlığın kullanımına yeniden iade edilmesi bizden beklenendir. Türkiye Cumhuriyeti’nin destek olması ve işlerin buraya gelmesi önemlidir.

Ersin Tatar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Ankara’da olmaktan memnunum. Türkiye bizim kardeş devletimiz olmasının yanı sıra ana vatanımızdır. Türkiye Kıbrıs Türklerini maddi ve manevi olarak desteklemiştir. Türkiye 15 Temmuz 1974’te Rum EOKA terör örgütü ve Yunan cuntası tarafından gerçekleştirilen darbe sonrası tek başına harekete geçmeseydi, ne olurdu herkes düşünmelidir.

Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türkleri’nin çağrısı üzerine bizlerin can güvenliği için 1974’te Kıbrıs’a askeri müdahalede bulunmuş ve bugün de barışın daimi sağlayıcısıdır. 2017 yılı Montana’da yaşananlar, Kıbrıs’ta eşitlikleri ve zenginlikleri bizimle paylaşamamalarındandır. Hal böyleyken Türkiye’nin ortaya koyduğu 5’li konferans önerisi, barış ile çözüm için son şanstır.

Bizim kimsenin hakkında gözümü yoktur ama halkımızın hak ve hukukunun çiğnenmesine de göz yummayacağız. Sizlerin desteği ile önümüzdeki dönemde daha fazla dış temas yapmak istiyoruz. Ve bunun Rum- Yunan ikilisinin oyunlarının bozulmasında etkili olacağının inancındayız.

İnşallah Maraş, hayalet şehir olmaktan çıkacaktır. Sizlerle samimi ve yakın çalışmamız sonucu Türkiye ile Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında 2 ayrı işbirliği imzalanmıştır.

Türkiye, salgının başından bu yana Kuzey Kıbrıs’ı desteklemektedir. Bir kez daha Kıbrıs Türk halkı adına sizlere teşekkür ederim. Önümüzdeki günlerde hastanemiz bitirilerek, Ercan Havalimanı’nın bitirilmesi ve yol sorunlarımızın aşılmasını istiyoruz. Kıbrıs konusunda da istediğimiz sonuca sizlerin desteği ile varmak daha kolay olacaktır.