Erdoğan'a devlet reklamları desteği

Cumhurbaşkanlığı seçimi 24 Haziran'da yapılacak ve henüz bazı partiler adaylarını belirlemediler ama AKP'nin cumhurbaşkanı adayı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim kampanyası "devlet desteği" ile başladı.

"Devlet desteği" ile neyi kastediyorum açıklayayım.

Ankara başta olmak üzere birçok il ve ilçenin sokakları, caddeleri meydanları Erdoğan'ın resmi bulunan afişlerle donatılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu reklamını kendi cebinden yapsa sorun yok.

Ancak bu reklamlar kamu kurum ve kuruluşları, bakanlıklar ve AKP'li belediyeler tarafından devlet bütçesinden yapılıyor.

Afişler, billboardlar televizyonlar ve elektronik ekranlar Erdoğan'ın görüntüleri ile donatılmaya başlandı.

16 Nisan'da yapılan anayasa değişikliğine göre Erdoğan cumhurbaşkanlığı görevini yenisi seçilince kadar devam ettirecek. Erdoğan'ın bu anayasal hakkı cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylar arasında haksız rekabete ve eşitsizliğe neden oluyor.

Çünkü Erdoğan, örtülü ödenek başta olmak üzere cumhurbaşkanlığının tüm olanaklarını seçimlerde kullanma imkanına sahip.

Kaldı ki radyo ve televizyon canlı yayınları ve haberleri ile yazılı basının büyük kısmı Erdoğan'a çok geniş şekilde yer veriyor.

Devletin ve belediyelerin bugünlerden başlayan "Erdoğan için propaganda çalışmalarının" 24 Haziran'a kadar artarak sürmesi bekleniyor.

erdogan-afis.jpg

Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takviminin açıklanmasından sonra bu eşitsizlik karşısında nasıl bir tavır alacağı ise merak konusu.

Bir başka önemli konu ise kuşku yok ki diğer cumhurbaşkanları adaylarının bu tür kamu hizmetlerinden yani devlet hizmetlerinden yararlanamayacak olması.

Ayrıca unutulmaması gereken bir konu daha var ki ona da dikkatinizi çekmek istiyorum .

Erdoğan cumhurbaşkanlığı imkanlarından bu seçim süresince maksimum düzeyde yararlanacak.

Diğer cumhurbaşkanı adayları ise kendi şahsi bütçelerinden harcamalar yapacaklar.

Partiler, yasal engel olduğu için kendi cumhurbaşkanı adaylarına bütçelerinden tek kuruş harcama yapamayacaklar.

Erdoğan'ın bu ayrıcalığa sahip olması cumhurbaşkanlığı yarışında eşitsizlik doğmasına neden olacak.

AKP'nin tüm il ve ilçe toplantılarına AKP Genel Başkanı olarak katılan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı makamının imkanlarından en geniş şekilde yararlanıyor

24 Haziran için seçim yasakları başladığı tarihte Başbakan, bakanlar ve kamu görevlileri devletin imkanlarından yararlanamayacaklar.

Ancak Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak bu tür seçim yasaklarına tabi değil.

16 Nisan referandumu ile yenilenen anayasa, cumhurbaşkanlığı seçiminde işte bu tür eşitsizlikler yaratıyor.

Cumhurbaşkanı adayları ile seçime giren partiler arasında fırsat eşitliğini sağlamak ile görevli Yüksek Seçim Kurulu acaba bu eşitsizliği ortadan kaldırmak için bir karar alacak mı?

Acaba cumhurbaşkanı adayları ve partiler, YSK'ya bu konuda başvuruda bulunacaklar mı?

Ey YSK, devlet reklamları ile Recep Tayyip Erdoğan'a verilen desteği yasakla ve medya yayınları dahil fırsat eşitliği yaratacak önlemleri 2002 seçimlerinde Genç Parti için aldığın kararların benzerlerini bu seçimlerde al.

Almazsan o kararları ibreti alem için ben yayınlarım...

Yazarın Diğer Yazıları