Erdoğan’a her söz suç olmasın

Erdoğan’a her söz suç olmasın
CHP’li Muharrem Erkek, en basit eleştirilerin bile hakaret olarak değerlendirilmesinin demokrasi ve hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığı gerekçesiyle yasa teklifi verdi. Erkek, “Suç, Cumhurbaşkanlığı makamını küçük düşürmeye dönük olmalı” dedi.

YENİÇAĞ / Salim Yavaşoğlu 

Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Cumhurbaşkanı’na hakaret nedeniyle açılan davalardaki artış üzerine, bu suça yeni tanım getirilmesini önerdi. Erkek, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yasa teklifinde Cumhurbaşkanı’na hakeretin suçunun düzenlendiği Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesinin 1. fıkrasının şu şekilde değiştirilmesini istedi: “Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Hakaret suçunun oluşması için failin söz ve eyleminin, Cumhurbaşkanının siyasi söz, tutum ve davranışlarını eleştirmeye dönük değil, özel kasıtla Cumhurbaşkanlığı makamını küçük düşürmeye dönük
olmalıdır.” 

Gazetecilerden öğrencilere

Milletvekili Muharem Erkek’in teklifinde şu ifadelere yer verildi: “Gazetecilerden öğrencilere, sivil toplum örgütü temsilcilerinden çiftçilere, futbol taraftarlarından siyasilere, 13 yaşında çocuktan sanatçılara kadar çoğu kişinin yaptığı eleştiri, Cumhurbaşkanı’na hakaret olarak değerlendirmekte ve bu kişiler özgürlüğünden alıkonulmaktadır. Üstelik bu davalar, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmak üzere açılmaktadır. Bahsi geçen cezalar, caydırıcılıktan öte, halkın fikir ve ifade özgürlüğünü engeller niteliktedir.”
 
Şehit yakını tutuklandı

Adalet Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre Tayyip Erdoğan’ın göreve geldiği 28 Ağustos 2014-28 Şubat 2015 tarihleri arasında toplam 236 adet kovuşturma (yargılama) izni talebinin geldiği, bunlardan 105 tanesinin davaya dönüştürülüp, 8 kişinin Cumhurbaşkanına hakaretten tutuklandığı belirtilmiştir. Mart ayından bugüne kadar çoğu şehit yakını olmak üzere en az 5 kişi tutuklanmıştır. Yani Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev yaptığı 13 aylık sürede 13 kişi tutuklanmış, Şubat-Eylül 2015 arasında ayrıca en az 48 kişi cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla gözaltına alınmıştır. Cezası düşürülsün En basit eleştirilerin dahi hakaret olarak değerlendirilmesi, demokrasi ve hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Bu nedenle 26.09.2004 tarih ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesinde bir değişiklik yapma zorunluluğu doğmuştur. Teklif ile Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunun oluşması için failin, Cumhurbaşkanı’nın siyasi söz ve davranışlarını dönük değil, özel kasıtla Cumhurbaşkanlığı makamını küçük düşürmeye dönük eylem ve söylemde bulunması; aynı zamanda bahsi geçen hakaret suçunun oluşması durumunda suçun cezasının üst sınırının ise dört yıldan iki yıla, alt sınırının ise 1 yıldan 6 aya düşürülmesi öngörülmektedir.