Erdoğan'dan ABD'ye sert çıkış

Erdoğan'dan ABD'ye sert çıkış
Erdoğan, ABD'nin Suriyeli Kürtlere ağır silah verilmesi kararına tepki gösterdi. Erdoğan, "alınan kararla ilgili endişelerimizi 16 Mayıs'ta Başkan Trump'a ileteceğim. Temenni ederim ki yanlıştan bir an önce dönülür" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

DEAŞ terör örgütüyle mücadele bir başka terör örgütü ile yürütülmemelidir. Suriye ve Irak'ta her gelişme, bizim için doğrudan milli güvenlik meselesidir. Bizler müttefiklerimizin, terör örgütlerinin değil, bizim yanımızda yer almayı tercih edeceklerine inanmak istiyoruz. Bu konudaki tavrımızı, alınan kararla ilgili endişelerimizi 16 Mayıs'ta Başkan Trump ile yapacağımız görüşmelerde ayrıntılı şekilde kendilerine de bizzat ifade edeceğim.

Biz Suriye'nin bölünmesine, parçalanmasına da karşı olduğumuzu her an her zaman söyledik. Bundan sonraki süreçte bunun aklı selim ile çözülmesinden yana olduğumuzu tekrar ifade ediyorum, temenni ediyorum ki yanlıştan biran önce dönülür.

25 Mayıs'ta Brüksel'de toplanacak mini NATO zirvesinde de müttefiklerimizle konuyu masaya yatıracağız. Bu temasların bölgenin istikrarını garanti altına alacak, Suriye'nin gerçekleriyle uyumlu bir sonuca ulaşmamızı sağlayacağına inanıyorum. Temenni ederim ki şuana kadar ortaya konulan, ifade edilen bazı gerçeklerden Amerika'ya gitmeden biran önce dönülmüş olunur, çünkü bu olayları yaşayan biziz.

Trump onaylamıştı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD Başkanı Donald Trump’ın, PYD’ye silah verilmesi talimatını verdiğini açıklamıştı. Yapılan yazılı açıklamada ABD'nin Türkiye'nin endişelerini anladığını ve yeni güvenlik riskleri yaşanmaması adına NATO üyesi ve müttefiği olan Türkiye'nin yanında yer alacağına yer verildi.

Pentagon, önceliğinin koalisyonda DEAŞ'la savaşan Arap güçlerini silahlandırmak olduğunun altını çizdi.

ABD Savunma Bakanlığı, Rakka'yı DEAŞ'tan temizlemenin uzun ve zorlu bir süreç olduğunu belirtti.

İlgili Haberler