Erdoğan'dan ABD'ye tepki ‘ABD’nin uçak gemisinin İsrail’de ne işi var?’

Erdoğan'dan ABD'ye tepki ‘ABD’nin uçak gemisinin  İsrail’de ne işi var?’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avusturya Başbakanı Nehammer ile yaptığı ortak basın toplantısında İsrail-Filistin çatışması, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ve bölgesel meselelere değindi.

Erdoğan, ABD’nin İsrail’e uçak gemisi göndermesini eleştirerek “İsrail’de ne işi var, ne yapmaya geliyor, bunun etrafında ne yapacak?” diye sordu.

Türkiye-Avusturya dostluğu

Erdoğan, Avusturya Başbakanı Nehammer’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasındaki dostluk anlaşmasının 100. yıl dönümünü kutlayacaklarını söyledi. Erdoğan, ticaret hacmini 5 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Erdoğan, ayrıca Avusturya’nın terörle mücadelede Türkiye’ye verdiği desteği de takdirle karşıladığını ifade etti.

Türkiye-AB ilişkileri

Erdoğan, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini de görüştüklerini kaydederek, Türkiye’nin tam üyelik iradesini teyit ettiğini vurguladı. Erdoğan, “Ancak Avrupa’da aynı yaklaşımı göremiyoruz. Tam üyelik dışındaki hiçbir alternatifti kabul etmediğimizi vurguladım.” dedi.

İsrail-Filistin sorunu

Erdoğan, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını kınayarak, Ortadoğu’da barışın ancak İsrail-Filistin sorununun çözümüyle mümkün olabileceğini söyledi. Erdoğan, “Başkenti Doğu Kudüs olan bir ülke kurulması gerekiyor.” dedi. Erdoğan, bölge liderleriyle son durumu ele aldığını ve bugün Putin ve Guterres ile de görüşeceğini bildirdi. Erdoğan, “Adil bir barışın kaybedeni olmaz düsturuyla etkili tüm aktörleri sorumluluk almaya çağırıyoruz.” diye konuştu.

ABD’nin uçak gemisi hamlesi

Erdoğan, ABD’nin İsrail’e uçak gemisi göndermesine tepki göstererek, “Şu anda Gazze’ye su verilmiyor, elektrik verilmiyor. Hani insan hakları? İbadethaneler ve hastaneler hepsi vuruluyor ama kimse bunun hakkında bir şey söylemiyor. ABD, uçak gemisini İsrail’ gönderiyor. İsrail’de ne işi var, ne yapmaya geliyor, bunun etrafında ne yapacak?” dedi. Erdoğan, ayrıca Suriye’deki ABD üslerinin de orada ne işi olduğunu sordu.

Nehammer: Türkiye her konuda önemli bir ortağımız

Avusturya Başbakanı Nehammer ise Türkiye ile yoğun bir ekonomik ilişki yürütmek istediklerini belirterek, Türkiye’nin her konuda önemli bir ortak olduğunu söyledi. Nehammer, özellikle güvenlik konusunda Türkiye ile iş birliği yapmak istediklerini ifade etti.

İnsan kaçakçılığıyla mücadele

Nehammer, insan kaçakçılığıyla mücadelede Türkiye’nin öncü konumu olduğunu vurgulayarak, hudutların korunması ve Avusturya’nın bu projelere 3.5 milyon euro ile destek vereceğini duyurdu. Nehammer, ayrıca Türkiye’nin deprem sonrası gönderdiği askerlere de teşekkür etti.

Ekonomik iş birliği

Nehammer, Türkiye ile Avusturya arasındaki ekonomik iş birliği potansiyelinden etkilendiğini belirterek, ekonomi bakanının kendisini çok etkilediğini söyledi. Nehammer, “Türkiye’nin sanayi konusundaki ilerleyişi konusunda beni çok etkiledi. 5 milyar dolar hedefini dile getirdik üstüne de çıkabiliriz.” dedi.

Ukrayna krizi

Nehammer, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını kınayarak, savaşın sona ermesi için elinden geleni yapması gerektiğini söyledi. Nehammer, “Bu formatta gelecekte de çalışmak mümkün olacaktır.” dedi.

İlgili Haberler