Erdoğan’dan batıya çevreci çıkışı

Erdoğan’dan batıya çevreci çıkışı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Enerji Santralları açılışında, "Siz bakmayan batı ülkelerinden çevreci olarak yöneltilen saldırılara. Bugün çevrecilerin söylediği kömür nükleer en çok batı ülkelerinde bulunuyor" diye konuştu.

İşte Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları:

Ülke olarak 2003 yılından bu yana kamusuyla özeliyle 75 milyar dolarlık yatırım yaptık. Kurulu elektrik gücümüz iki kattın fazla artarak 78 bin megavata ulaştı. Bu rakam 2023 yılında 125 bin megavata ulaşması bekleniyor. İnşallah böyle büyümeye devam ettiğimizde Türkiye’nin elektrik piyasası Avrupa’da 3. sıraya gelecek.

Bu durum önemli sorumluluklar getiriyor. Enerji sektöründe adımların piyasa ve tüketcinin ihtiyaçlarıyla dengeli atılması gerekiyor. Belirsizliklerin ortadan kaldırılması ve iyi işleyen bir piyasa oluşturulması mümkün.

15 YIL AR-GE ŞARTI

Yenilenebilir kaynaklara özel önem veriyoruz.

Siz bakmayan batı ülkelerinden çevreci olarak yöneltilen saldırılara. Bugün çevrecilerin söylediği kömür nükleer en çok batı ülkelerinde bulunuyor. Şayet bunlar olmasa batı karanlığa giriyor.

En uygun teklifi veren firma yatırım hakkı kazanacak.

İhalenin en önemli şartı da elektrik üretiminde kullanılacak yüksek katma değerli teknolojinin üretilmesi olacak. Bu millet yapar. Altyapısı ve izinleri hazır olarak yenilenebilir enerji santralları için yüzde 80 yerlilik 15 yıl Ar-Ge şartı getiriyoruz.

DEV PROJE İHALEYE ÇIKIYOR

Dünyadaki en büyük tek güneş tarlası olacak Konya Karapınar tesisi için önümüzdeki ay ihaleye çıkıyoruz.

1000 megavat kapasiteli bu tesisin yatırım bedeli 1.3 milyar dolar.

Nükleer santrallerde de teknoloji transferine dayalı bir anlayışı yapmaya çalışıyoruz.

Eskiden su akar Türk bakar derlerdi. Şimdi su akar Türk yapar diyorlar buraya geldik.

KURULU GÜCÜN YÜZDE 35’İ HİDROLİK KAYNAKLARDAN

Bu noktada çok ciddi engellemelerle karşılaştık. Greenpeace’çi bilmem ne… Bizim Karadeniz’e bela olmuşlardır. Elektrik üretirsin gelirler… Söze gelince aydın diye geçinirler. Karanlıktasın ya ne aydını… Biz insanlığın karanlıkta yaşamasını istemiyoruz. İnsanlık aydınlığa ulaşsın. Ülkemin insanı da şehir köy heryerde yaşayacak.

Kurulu gücümüzün yüzde 35’nin hidrolik kaynaklardan oluştuğu günlere geldik.

Bugün açılışını yaptığımız 18 biokütle enerji tesisinin büyük bir bölümünü üretimini çöpten yapıyorlar. Fabrikaların atıklarından üretim yapan enerji santrallarımız var.

Bugün açılışını yaptığımız 11 jeotermal enerji tesisi önemli mesafe aldığımızı gösteriyor.

Özellikle yoğun enerji talebi olan bölgelerimizde kurulan 23 santrali bugün hizmete açıyoruz.

‘BİR TAKIM GÜÇLER KALICI HUZUR VE İSTİKRARI İSTEMİYORLAR’

Şu gerçeğin farkındayız, karşımızdaki PKK 3-5 bin teröristten ibaret değil. IŞİD sadece belli sayıdaki teröristten ibaret değil. Karşımızdaki DHKP-C bir kaç yüz militandan ibaret değildir.

Farklı projeler vardır arkalarında. Türkiye Cumhuriyeti devleti ilk terör eylemine başladığı 1984’ten bu yana ortalama terörist sayısı tanımından 6-7 defa tamamen yok etti. PKK hala ortada.

Çünkü bir takım güçler bu örgütün gitmesini kalıcı huzur ve istikrarı istemediler. PKK’nın Kürt kardeşlerimiz adına terör estirmesi için ortada hiçbir gerekçe yoktur. Tam tersine Kürt kardeşlerimizin tepkileri nefretleri isyanları hepimizden daha fazladır. Çünkü örgütün en çok kanlarını döktüğü insanlar Kürt kardeşlerimizdir.