Erdoğan'dan İsrail Açılımı!

Erdoğan'dan İsrail Açılımı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe'de gerçekleştirilen iftar programında yaptığı konuşmada Gazze'ye yardıma götürürken, İsrail tarafından katledilen Mavi Marmara'daki vatandaşlara "giderken dönemin başbakanına mı sordular" sözleriyle tepki gösterdi.

Beştepe'de gerçekleştirdiği iftar programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazze'ye insani yardım götürmek için yola çıkan ve İsrail kara sularında müdahele edilen Mavi Marmara gemisi ile ilgili konuştu. İsrail devleti tarafından katledilen Mavi Marmara gemisindeki vatandaşlara "Giderken dönemin başbakanına mı sordular" sözleriyle tepki gösterdi.

Mavi Marmara "Şehitlerine" Tepki!

Uluslararası bazda bir adım attıklarını dile getiren Erdoğan, Türkiye'den böyle bir insanı yardımın götürülmesi için dönemin başbakanına sorulmadığı yönünde eleştirede bulundu. Erdoğan sözlerine şöyle devam ett: "Biz zaten Gazze'ye gerekli yardımı yaptık, yapıyoruz. Ama biz bunları yaparken bir yerlere gövde gösterisi olsun diye değil; her şeyi uluslararası diplomasi neyse o çerçevede yaptık. Bundan sonra da yapacağız. Ve bunları davul zurna yaparak değil, edebi adabı içerisinde yapıyoruz."

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen terör saldırısında, 13’ü yabancı uyruklu 41 kişi hayatını kaybetti. Yaralıların büyük kısmı taburcu oldu.

Bizim vatanımızı da asla bölemeyecekler. Kendi kendilerine böyle hayal aleminde dolaşanlar, gezenler var. Boşuna dolaşıyorsunuz. İşte buyrun, bütün bu yapılan operasyonlar niçin yapılıyor Bu vatan topraklarında biz sizlere asla gelip de bir parçayı, bir şehidimizin kanının yoğurduğu parçayı vermeyiz, teslim etmeyiz. Vermeyiz ve veremeyiz, böyle bir yetkimiz yok.

Türkiye ağır bir imtihandan geçiyor. Terörün üstesinden geleceğimizden şüphem yok. Er ya da geç bu işin üstesinden geleceğiz.
Terörün amacı Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak. Saldırıların Türkiye’ye taviz verdirme amacı açıktır.

Şimdi Yeşilköy’ü gelip bunlar bombaladı, ne günahı vardı o insanların Çocuk, kadın, yaşlı… Yerlisi var, yabancısı var. Bu sivil insanların ne günahı vardı Hem kendini patlatıyorsun hem de o insanlar bu sebeple orada ölüyorlar. Bunun insani, vicdani herhangi bir yanı var mı İslami herhangi bir yanı var mı Yok. Bunlar ne Müslümanı ya, bunlar ila cehenneme zümera ya, oraya gidici bunlar. Bunlar cehennemde yerlerini hazırlamışlar. ‘Bir kişinin ölümüne neden olmak tüm insanlığın ölümüne neden olmaktır.’ diyor bizim dinimiz. Böyle bir şeyi nasıl yaparsınız.

Türkiye’nin asıl felaketi bu terör olayları değil, hedeflerinden ve ideallerinden vazgeçmesi olur. İşte biz bundan vazgeçmeyeceğiz. Milletimizi böyle bir felaketle asla yüz yüze bırakmayacağız. Bu vesileyle dün İstanbul’da kaybettiklerimiz başta olmak üzere, terör olaylarında verdiğimiz tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara da Rabbim’den acil şifalar diliyorum.

RUSYA İLE İLİŞKİLER

Sayın Putin’le çok faydalı bir görüşme yaptığımıza inanıyorum. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri yeniden eski seviyeye ulaştırılması için gereken kararları aldık ve Çin’deki G-20 toplantısında görüşme kararı aldık. Bu arada 1 Temmuz’da Soçi’de dışişleri bakanlarımız bu konuyu enine boyuna ele alacaklar. Turizm konusunda, ‘kapıları açalım’ dedik ve kendi bakanlar kurulunda bu konuda yetkiyi verdi.

İSRAİL İLE İLİŞKİLER

Değerli kardeşlerim, Türkiye olarak biz hangi adımı atıyorsak atalım bu adım bilinmelidir ki her zaman karşılıklı milletlerin kazanımına dayalı bir adımdır. Hiçbir zaman hiçbir adımı tek taraflı düşünmedik. Kazan kazan esasına dayalı olarak bu adımları atmışızdır. Türkiye de kazanmalı Rusya da kazanmalı, İsrail de kazanmalı. Hassasiyetimiz olduğu gibi bundan sonra da devam edecektir. Fakat İsrail ile ilgili olayları bazıları farklı şekilde kaşıyorlar. Biz ilişkilerimizi niye kesmiştik. Peki, duruşumuzda o günden bu güne herhangi bir değişiklik oldu mu olmadı. Şimdi Obama'nın araya girmesiyle başlayan yeni süreç 3 başlık talebimiz vardı, özürdü bir tanesi, özür olayını bizzat Obama'nın yanında İsrail Başbakanı ifade ettiler. O günden bugüne üç yıl içerisinde İsrail tarafıyla görüşmeler oldu. Niye anlatıyorum bunları? Hedef saptıranlar var. Duymayıp uyduranlar var. Vatandaşlarımız bunları bilsin istiyorum, olayı yaşayan benim. Sen neyi duydun, neyi gördün, neyi bildin? Söylemediğim şeyleri söylemiş gibi gösterenler var, akşam başka sabah başka konuşur çünkü bunlar. İkinci madde neydi? Dedik ki tazminat. Görüşmeler yapıldı, 20 milyon dolar 10 şehidimiz için tazminat belirlendi. Siz daha fazlasına layıksınız diyorlar, kanın rakamı olur mu? Böyle bir tazminata karar verilmiş, alır veya almaz biz burada uluslarası bazda bir adım atıyoruz. Türkiye'den böyle bir insani yardımı götürmek için günün başbakanına mı sordunuz? Biz zaten yardımı yaptık, yapıyoruz. Bunları da yaparken, gövde gösterisi olsun diye mi yapıyoruz? Edebi adabı içinde yaptık yapıyoruz.

PARALEL YAPIYLA MÜCADELE

İnlerine gireceğiz demiştim, girdik. Cumhurbaşkanlığı’na da girmişlerdi. Belki hala da vardır. Onlar üzerinde de çalışıyoruz. Ya kendileri istifa eder giderler nereye giderlerse gitsinler ama burayı lekeleyemezler.

Yargı kararıyla birlikte farklı bir tavır takınılacak.

Bu terör örgütleri üzerinden bizi tedip edeceklerini sananlara sesleniyorum, ne yapsanız boş. Türkiye’nin 2023 hedeflerine mutlaka ulaşacağını buradan duyuruyorum. Burası Cumhurbaşkanlığı makamı.