Erdoğan'dan Lozan çıkışı

Erdoğan'dan Lozan çıkışı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Lozan Antlaşmasının 94. yılı için yazılı bir mesaj paylaştı. Erdoğan "İstiklal destanı, Lozan Antlaşması ile tescil edilmiştir" dedi. Daha önce de Ege adaları eleştirilerine cevap veren Erdoğan, Lozan için "zafer mi bu?" demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz yıl söylediği “Lozan’ı bize zafer diye yutturmaya çalıştılar” söyleminden vazgeçti. Erdoğan, Lozan’ın yıldönümü için yayınladığı mesajında “İstiklal destanının tescilidir” ifadesi dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lozan Antlaşması'nın 94. Yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajında çarpıcı ifadeler kullandı.

Geçmişte Lozan antlaşmasını eleştiren ve ağır ifadeler kullanan Erdoğan’ın, bugün yayınlanan yazılı açıklamasındaki farklılıklar dikkat çekti. Lozan’ı “İstiklal destanının tescillenmesi” olarak yorumlayan Erdoğan’ın mesajında şu ifadelere yer verildi;

"LOZAN İSTİKLAL DESTANIN TESCİLİDİR"

“Bugün, Cumhuriyetimizin kurucu belgesi olan Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 94. yıldönümünü kutluyoruz.

Aziz milletimizin her türlü yokluğa, yoksulluğa ve imkânsızlıklara rağmen yazdığı istiklal destanı, Lozan Antlaşması ile diplomasi ve uluslararası hukuk alanında tescil edilmiştir.

Türk Milleti, Lozan Anlaşması ile bu topraklardaki bin yıllık varlığını hedef alan Sevr’i yırtıp atmış, bağımsızlığından asla taviz vermeyeceğini tüm dünyaya kabul ettirmiştir.

Ülkemiz, dün olduğu gibi bugün de varlığına kasteden çeşitli saldırılara karşı bir beka mücadelesi yürütmektedir.

Bu beka mücadelesinde en büyük güç kaynağımız, yaklaşık bir asır önce olduğu gibi kadını-erkeği, genci-yaşlısıyla milletimizin tamamının istiklal ve istikballerine olan sarsılmaz bağlılıklarıdır.

Geçtiğimiz hafta birinci yıldönümünü andığımız 15 Temmuz kanlı darbe girişimi karşısında sergilenen direniş, milletimizin ne kadar kararlı olduğunu; vatanı, bağımsızlığı ve iradesini korumak için neleri göze alabileceğini bir kez daha göstermiştir.

Asker elbisesi giymiş teröristler eliyle gerçekleştirilmek istenen işgal teşebbüsüne karşı 80 milyonun bütün fertleri “TEK DEVLET, TEK MİLLET, TEK BAYRAK, TEK VATAN” ilkeleri etrafında birleşmiş, kenetlenmiştir.

Türkiye, değerlerinden, ilkelerinden ve aziz milletimizin yiğitliğinden cesaret alarak hedefleri doğrultusunda ilerlemeyi sürdürecektir.

Lozan Barış Antlaşması’nın 94. yıldönümünde, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal’i ve kahraman silah arkadaşlarını tazimle yad ediyor; vatanımız ve bağımsızlığımız için canlarını feda eden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyorum.”

2016’DA BU SÖZLERLE ELEŞTİRMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Eylül ayında Beştepe'de muhtarlarla bir araya geldiği ilk toplantıda Lozan antlaşması hakkında ağır ifadeler kullanmıştı.

Erdoğan, dönemin yöneticilerini eleştirerek “Lozan’ı bize zafer diye yutturmaya çalıştılar” demişti.

İşte Erdoğan’ın 2016 yılında söylediği o sözler:

"1920'de Sevr'i gösterdiler, 1923'de bizi Lozan'a ikna ettiler. Ege'de bağırsan duyulacak adaları biz Lozan'da Yunan'a verdik. Zafer mi bu?

Lozan'da masaya oturanlar o anlaşmanın hakkını veremediler. Onlar veremedikleri için şimdi biz sıkıntı yaşıyoruz.

O masaya oturanlar o anlaşmanın hakkını veremediler. Veremedikleri için şimdi onun sıkıntısını biz yaşıyoruz. Bu darbe başarılı olsaydı Sevr’i bile aratacak bir dayatmayla karşımıza çıkacaklardı."

 

İlgili Haberler