Erdoğan'dan Mehmet Görmez açıklaması

Erdoğan'dan Mehmet Görmez açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı'nın görevden alındığı yönündeki iddialarla ilgili soruya, "Sayın başkan görevinin başındadır. Ama tabii kendisinin başka bir görevle devam gibi bir talebi vardı bu değerlendirilir" şeklinde cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan ve Katar'ı içeren Körfez ziyaretinin ardından ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada "Körfez krizinde çözümüne katkı sunma çabasında olduğumu belirttim" dedi.

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya metal dedektör yerleştirme kararının ardından İsrail ile Filistin arasında başgösteren gerilime ilişkin de değerlendirmede bulunan Erdoğan "Bir kez daha İsrail'i hukuka insani değerlere uygun davranmaya davet ediyorum. İsrail tutumuyla tüm bölgeye zarar veriyor." diye konuştu. 

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in görevinden ayrıldığı iddiasına da açıklık getiren Erdoğan, "Henüz böyle bir adım yok. Geleceğe yönelik Sayın Başkan'ın farklı bir görevle devam etme talebi söz konusu. Ancak şu an görevden alma söz konusu değil" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

"Katar krizini ele aldık. Katar meselesinin çözümü noktasında neler yapabileceğimiz istişare ettik. Şu hususun altını çizmekte fayda var. Yıkmak kolay. Yıkılanı inşa etmek zor. Devler arasında bu da çok zahmet ister. Son görüşmemizde istikrarın yeniden inşası yolunda önemli bir adım olduğuna inanıyorum.Suudi Arabistan'da ilişkilerimizin ivmesinin sürdürmesi konusunda hemfikir olduk. Kral Selman'a krizin çözümünde beklentimizin yüksek olduğunu söyledim.

Prens Muhammed Bin Selman ile de kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik.

İkili ilişkilerimizin ekonomik boyutunu birlikte değerlendirdik. Suudi Arabistan'ın ardında Kuveyt emeri ile ikili ve bölgesel konuları ele aldık. Ticaret enerji ekonomik ve ticari işbirliği imkanlarını değerlendirdik.

Körfez krizinde çözümüne katkı sunma çabasında olduğumu belirttim. Emir Şeyh Temim'e kriz sürecinde sergiledikleri tutumu takdirle arzuladığımızı belirttik. Görüşmelerimizde ayrıca bölgesel meseleleri ele aldık.

Suriye, Irak, Yemen Filistin konularını ele aldık.

Mescid-i Aksa açıklaması

Mescid-Aksa ya yönelik kısıtlamaları kabul edilemez olduğunu belirttik. İbadetlerini yapamaya gelen Müslümanları teröristlerle eş tutmak büyük bir akıl tutulmasıdır. Mescid-i Aksa bütün Müslümanların göz bebeğidir. Bir kez daha İsrail'i hukuka insani değerlere uygun davranmaya davet ediyorum. İsrail tutumuyla tüm bölgeye zarar veriyor.

Bir kez daha İsrail'i hukuka insani değerlere uygun davranmaya davet ediyorum."

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'un Katar açıklaması

Üs konusu gerek Suudi Arabistan gerek Kuveyt'te gündeme gelmedi. Katar'da görüştük. Katar'ın son dönemde takındığı tavır takdire şayan. Suudi Arabistan'da temennilerimizi çok kaçık ve net bir şekilde ifade ettik. En önemli beklentimiz İslam dünyasında birliğin kalıcı olması.

Netanyahu'nun açıklamalarının hukuka uygun bir yanı yok.

Burada ibadetlerini yapmaya gidenlere orada yapılan özellikle gerek silahlı muamelelerde şehit olanların durumunu gördük. Acaba bu tür muamele farklı ülkelerdeki Yahudilere yapılsa ne olur? Biz bu tür olayların yapılmaması için her türlü önlemi alıyoruz. "

"Bizim için ibadethanelerin korunması önem arz ediyor. Son dönemlerde birbirini ateşleyen benzer olayların olduğunu görüyoruz. Harem-i Şerif çok farklı bütün Müslümanların ilk kıblesi. Eylül ayında gündeme gelecektir. İsrail yanlışa gidiyor. Yalnızlığa gidiyor"

Rusya ile s-400 füzeleri anlaşması

"Niye endişe verici olsun? Her ülke kendi güvenliği için belli tedbirleri almak durumunda. Bu güvenliği nerden sağlarsa oraya yönelik adım atacaktır. Bununla ilgili birimlerimiz görüşmeleri yaptı yapıyorlar. Bunun endişe verici hiçbir yanı yok."

İlgili Haberler