Erdoğan'dan Merkel'e: Bunu nasıl yaparsınız?

Erdoğan'dan Merkel'e: Bunu nasıl yaparsınız?
Brüksel'de NATO zirvesine katılan CumhurbaşkanıErdoğan'ın en çok merak edilen ikili teması Almanya Başbakanı Angela Merkel ile olandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Brüksel NATO zirvesi dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Angela Merkel ile olan görüşmesinde neler konuştuklarını da açıklayan Erdoğan, darbeci askerlere siyasi sığınma verilmesiyle ilgili olarak Almanya başbakanının yüzüne karşı "Bunu nasıl yaparsınız?" diyerek tepki gösterdiğini söyledi.

Angela Merkel ise Erdoğan ile görüşmesine giderken 'açıkça söyleyeceğim" diyerek İncirlik meselesini açacağını belirtmişti. Öyle de olmuş ve Merkel İncirlik meselesini açıp Alman vekillerin ziyaretine izin verilmesini istemiş. Erdoğan, Merkel'e İncirlik konusunda verdiği yanıtı uçakta gazetecilere şöyle anlattı;

-"Parlamenter heyetin İncirlik’i ziyaret talepleri oldu. Biz dedik ki, bundan öncekinde isimleri gönderdiniz, isimleri uygun gördük, böyle bir ziyarete müsaade ettik. Bunda da kimler ziyaret edecekse, listeyi Dışişleri bakanınız gönderir, listedeki isimler uygunsa tabii olabilir... Zira Alman milletvekillerinin arasında bazen teröristlere açıkça destek verenler de olabiliyor. Nitekim kendi partilerinin milletvekili olmayabilir ama diğer partilerden olabilir ama, birilerinin teröristleri açıkça desteklemelerinin, adeta teröristlerle adeta beraber hareket etmelerinin hoş karşılanamayacağını ifade ettik. Şimdi dışişleri bakanlarımız kendi aralarında görüşecekler ona göre adım atacağız.

BUNU NASIL YAPARSINIZ!
Erdoğan ile Merkel arasındaki görüşmede Türkiye açısından en önemli gündem maddesini FETÖ darbecileri oluşturdu. Erdoğan açık bir şekilde FETÖ üyelerine kol kanat geren Almanya'ya bu konuda çok sert tepki gösterdi. Erdoğan şunları anlattı;

-"Almanya’daki PKK ve FETÖ’ye gösterilen koruyucu yaklaşımdan vazgeçilmesi gerektiğini özellikle gündeme getirdik. Almanya'da PKK’lıların nasıl anlayışla karşılanmasından, aynı şekilde FETÖ elemanlarının güvence altına alınmasından duydugumuz rahatsızlığı dile getirdik. Ve, darbeci askerlerin iltica taleplerinin kabul edilmesine tepkimizi en sert sekilde gündeme getirdik ve ‘Bunu nasıl yaparsınız?’ diye sorduk. 

MERKEL'İN VERDİĞİ YANIT NE OLDU?
Erdoğan'ın FETÖ ve darbecilerle ilgili sert çıkışına Merkel, 'Almanya hukukunun farklı olduğunu' söyleyerek yanıt vermiş. Erdoğan, "Maalesef bu hususların kendilerinin elinde olmadığını, Almanya’da hukukun ve anlayışın iltica taleplerine karşı biraz farklı olduğu tarzında şeyler söyledi. Oysa bu tür şeyler, esasında büyük oranda İçişleri, Adalet bakanlıklarının bilemedin hükümetin elinde olan bir iştir, süreçtir. Ki ben Almanya’da da bunların anlatıldığı kadar zor bir süreç olduğuna ihtimal vermiyorum. Ama kendilerini savunmak için dediğim tarzda şeyler söylediler" dedi. 

KAFAYI DENİZ'E TAKMIŞLAR
Erdoğan, Merkel ile görüşmesinde bazı tutuklu isimlerinde gündeme geldiğini belirterek şunları aktardı;

-Onlar kafayı Deniz’e takmış durumdalar. Ben de kendilerine ‘Sizde çok Deniz var, ben size bunların dosyalarını da verdim’ diye hatırlattım. ‘Ayrıca sizden iltica talebinde bulunanlar var. Bunları koruma altına alıyorsunuz. Önce 4500 dosyanın bize neticesini verin’ dedim. Çünkü bu taleplerimizle ilgili olarak halen bir netice alamadık. Oralarda PKK cirit atıyor, FETÖ cirit atıyor. Bir de ‘Geçenlerde terörist subaylar size geldi iltica talebinde bulundular, kabul ettiniz. Bunları bize teslim edin’ dedik. Tabii ki tüm bu hususlarda kendilerinden tatmin edici bir izahat alamadık!