Erdoğan'dan referandum çağrısı

Erdoğan'dan referandum çağrısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye sınırında yaşanan hareketlilikle ilgili "Güney sınırımızda yeni bir Kandil'in oluşmasına asla izin vermeyeceğiz" dedi. ABD'ye de mesaj gönderdi.

MİLLETE GİDELİM

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kaymakamlarla ikinci toplantısını gerçekleştiren Erdoğan, Anayasa komisyonunun dağılmasından sonra referandum çağrısında bulundu. 

Konuşmasında yeni anayasa çalışmalarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ey Parlamento'daki saygın üyeler, değerli arkadaşlarım, gelin bir karar alın. Deyin ki 'Biz millete gideceğiz'. Millete gidin. Bakın bakalım millet size ne diyor. Hazırlayın, sunun millete. Millet 'evet' diyorsa, egemenlik kayıtsız şartsız milletin değil mi? Siz Atatürkçü değil miydiniz? Atatürkçü olduğunuza göre, Gazi Mustafa Kemal ne diyor? 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir'. Öyleyse haydi millete gidelim, 'Millet bu kararı versin' diyelim. Milletin verdiği karara da uyalım."

"Yeni Türkiye'nin inşası çerçevesinde yeni anayasamızı da çıkartacağız. Başkanlık sistemi de inşallah bu şekilde hayata geçecektir. Benim milletim başkanlık sistemini istemiyorsa, bizim milletimize söyleyecek hiçbir şeyimiz yoktur, onu da öper başımıza koyarız. Olay bu kadar basittir."

AMERİKA'YI ANLAYAMIYORUM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde Suriye sınırında yaşanan hareketliliğe ilişkin açıklamalarda bulunarak, "Güney sınırımızda yeni bir Kandil'in oluşmasına asla izin vermeyeceğiz" dedi. Erdoğan, PYD'yi terör örgütü olarak görmediğini açıklayan ABD'ye hitaben de "EyAmerika, senin dostun biz miyiz, PYD mi; bizi dost olarak görmeyenler açık ve net söylesin"diye konuştu.

"YPG'ye desteğimiz sürecek diyen ABD'yi anlamakta zorlanıyorum" ifadelerini kullandı.ABD'ye hitaben "Dostum YPG'ye silah yardımı yapıyorum de. O zaman biz de bu meseleleri sizinle konuşmayalım" diyen Erdoğan, "Dost, dostluğun gereğini yapmalıdır" şeklinde konuştu.

"Uluslararası toplumun rejimin ve Rusya'nın saldırılarına karşı seslerini yükseltmesi şarttır" diyen Erdoğan, "Türkiye'nin sabrının sınırlarını denemek gibi bir niyet varsa o sınırların sonuna gelindiğini de bilsinler" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:.

SURİYELİLER 10 MİLYAR DOLAR 

Sayıları 3 milyonu bulan sığınmacılara yıllardır ev sahipliği yapan Türkiye tarihi bir sınav veriyor.

Tarihimizin bize mirası olan medeniyet değerlerimizi yaşattığımızı şu son 5 yılda tüm dünyaya gösterdik. Türkiye küresel vicdanın sesi olmuştur.

Suriyeli kardeşlerine din, dil, etnik ayrımı yapmadan sahip çıkarak tüm dünyaya insanlık dersi vermiştir. Biz bu süreçte iki yüzlülüğe hatta çok yüzlülüğe sahip olduk.

Şu ana kadar yapmış olduğumuz ödeme 10 milyar dolara ulaştı. STK'ların yaptıkları harcamalardan söz etmiyorum.

"RUSYA, ZALİM ESAD'IN YANINDA YER ALARAK KİMLİĞİNİ ORTAYA KOYDU"

Rusya şu anda katil, zalim Esad'ın yanında yer almak suretiyle kendi kimliğini ortaya koymuştur. BM savaş suçu için kanıt gerekiyor diyor. İşte buyurun hastaneler bombalanıyor. Küvezlerdeki fotoğrafları görmediniz mi?

"BİZİ DOST OLARAK GÖRMEYENLER AÇIK, NET SÖYLEMELİDİR"

Ve, şu anda PYD'ye, YPG'ye hala terör örgütü diyemeyen veya demeyen YPG'ye desteğimiz sürecektir diyen Amerika'yı anlamakta zorlanıyorum. Terör örgütü PKK'nın bütün kayıtlarında PYD'nin kurucusunun kim olduğu bellidir. YPG'nin kurucusunun kim olduğu bellidir. Biz Amerika'yla NATO'da beraber değil miyiz? Senin dostun biz miyiz, yoksa PYD mi, YPG mi? Bunu da bilmek istiyoruz. O zaman çık, bunu da açıkla. DostumYPG'ye silah yardımı yapıyoruz de. O zaman biz de bu meseleleri sizinle konuşmayalım. Dost, dostluğun gereğini yapmalıdır. Biz dostluğun gereğini yaparız. Ama biz dost olarak görmeyenler açık, net söylemelidir. Bu bilgileri sen bizden alacaksın ya. Bu tip insanlara, teröristlere bu sorulur mu? Suriye'de dün de, bugün de demokrasiyi ve meşruiyeti savunuyoruz.

"EY AMERİKA, UÇUŞA YASAK BÖLGEYE 'EVET' DEMEDİN, RUS UÇAKLARI CİRİT ATIYOR"

Ey Amerika, sen uçuşa yasak bölgeye evet demedin ama bak orada Rus uçakları cirit atıyor ve binlerce on binlerce mazlum insan ölüyor. Hani biz koalisyon güçleriydik, hani beraber hareket edecektik. Türkiye'ye bir kişi kalkar da bir havan topu atarsa bu kat be kat fazlasıyla karşılığını bulacakır bilmeleri lazım. Bu uluslararası angajman kurallarının işletilmesi demektir. Bunu yapıyoruz, yapacağız. Doğu ve Güneydoğu'da güvenlik güçlerimize karşı kullanılan silahların ve militanların Suriye kaynaklı olduklarını biliyoruz.

PYD ile PKK'yı farklı saymak körlük değilse ülkemize karşı hasmane bir tutumdur. IŞİD'e karşı operasyon bahanesiyle Suriye'de palazlanan hiçbir ülkenin gayreti yoktur. SadeceSuriye'nin komşusu olan Türkiye, Lübnan, Ürdün gibi ülkeler can acıtıcı sonuçları bünyesinde hissetmektedir. Diğerlerinin canı acımıyor. Avrupa ülkelerinin nasıl bağırıp çağırdığı ortada.

Suriye'deki fotoğraf çok açık ve nettir. IŞİD'e karşı savaştığını iddia eden hiçkimsenin terörle mücadele gibi bir niyeti yoktur. Türkiye'nin sığınmacı akını yanında daha başka sıkıntıları da bulunuyor. Bölge üstünde oynana oyunlar doğrudan Türkiye'yi etkiliyor. Rejimi desteklemek için harekete geçen kimi ülkelerin çeşitli örgütlerin Suriye'de gerçekleştirdikleri insanlık dışı uygulamaları çok iyi biliyoruz.

"YENİ BİR KANDİL'İN OLUŞMASINA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Türkiye, Suriye konusunda nefsi müdaha konumundadır. Yaptığımız her şeyin ve attığımız her adımın bir meşruiyeti vardır. Bu milletin bekası söz konusu olduğunda neler yapabileceğini görmek isteyenler açsınlar tarih kitaplarını okusunlar. Güney sınırımızda yeni bir Kandil'in oluşmasına asla izin vermeyeceğiz.