Erdoğan'ı alkışlayan Temel'e orgenerallik

Erdoğan'ı alkışlayan Temel'e orgenerallik
Yüksek Askeri Şura, gelen yeni sistemle birlikte Başbakanlık kaldırıldığı için toplantı Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlığında yapılacak. YAŞ'ta Erdoğan'ı alkışlaması tartışmalara neden olan Temel'e de Orgenerallik verilmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi uyarınca Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) terfi, temdit ve emekliliklerin görüşüldüğü Yüksek Askeri Şûra’ya (YAŞ) artık Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlık edecek. Hürriyet'te yer alan habere göre yeni sistemde Başbakanlık olmadığı için geçmiş yıllarda Başbakan’ın başkanlık ettiği YAŞ, artık Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında toplanacak. Önceki yıllarda olduğu gibi ağustosun ilk haftası toplanması beklenen YAŞ’ın yapısı kanun hükmünde kararnameyle değiştirilmişti. Buna göre Erdoğan’ın başkanlığındaki YAŞ, Genelkurmay Başkanı, Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma Bakanları ile kuvvet komutanlarının katılımıyla toplanacak.

TEMEL'E ORGENERALLİK

Teamül gereği kuvvet komutanlıklarında değişiklik olmayacak. Ancak görevini koramiral rütbesiyle sürdüren Deniz Kuvvetleri Komutanı Adnan Özbal’ın oramiralliğe, seçim öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı alkışladığı gerekçesiyle CHP cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin eleştirilerine hedef olan 2’nci Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel’in de orgeneralliğe yükseltilmesi bekleniyor.

MGK NE ZAMAN YAPILACAK

Yeni dönemde Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) temmuz ayı olağan toplantısının ne zaman yapılacağı, OHAL’le ilgili nasıl karar verileceğiyle bağlantılı olacak. Eğer seçim öncesi söz verildiği gibi OHAL kaldırılacaksa MGK’nın temmuzun son haftasında toplanması bekleniyor. Ancak OHAL üç ay daha uzatılacaksa tavsiye kararında bulunması için MGK’nın 19 Temmuz’dan önce toplanması gerekiyor.

İlgili Haberler