Erdoğan’ı karşılayan PKK’lı yurda döndü!

Erdoğan’ı karşılayan PKK’lı yurda döndü!
Teröre destek vermekten hakkında yakalama kararı çıkınca 1993’te Almanya’ya kaçan eski DEP kurucusu Yaşar Kaya dün yurda döndü

Erdoğan’ı karşılayan PKK’lı yurda döndü!

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Erbil’e yaptığı ziyaret sırasında kendisini havaalanında karşılayanlar arasında yer alan ve kapatılan Demokrasi Partisi’nin (DEP) kurucusu Yaşar Kaya, 21 yıl sonra Almanya’dan Türkiye’ye döndü.  Eşi Yurda Alaca, kızı Berivan Kaya ve yakınları tarafından Esenboğa Havalimanı’nda karşılanan PKK’lı Kaya, Ankara Adliyesi’ne götürülerek ifadesi alındı. Terör örgütüne destek vermekten hakkında yakalama kararı çıkınca 1993’te Almanya’ya kaçan Kaya, sürgünde Kürdistan parlamentosunda kurucu genel başkanlık yaptı, Türkiye aleyhine çalıştı. Öcalan ile de görüşen Kaya, son dönemde peşmerge reisi Mesud Barzani’nin saflarına katılmıştı. 

Güvence verilmişti
Frankfurt Havalimanı’nda Türkiye’ye dönüşüne ilişkin açıklamalarda bulunan 74 yaşındaki Yaşar Kaya,  “Türkiye’de çeşitli süreçleri yaşadım. Biz barışa destek vermek için her zaman varız” dedi. Kaya, şunları söyledi: “Sürgün, bir açık hava hapisanesidir. Hasret dolu günler, aylar, yıllar insanı yıpratıyor. Ayrıca ailenize, insanlarınıza, dostlarına kavuşacaksınız. Benim için iyi olacak, hem moral bakımından hem de ailem açısından iyi olacak. Çözüm süreci olmasaydı Türkiye’ye gidemezdik çünkü mahkemenin tutuklama kararı vardı.” Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, sağlık durumlarını ve yaşlarının ilerlemiş olmasını dikkate alarak Yaşar Kaya, Yusuf Serhat Bucak ve Şerafettin Kaya’ya 3 ay içinde Türkiye’ye gelmeleri halinde “tutuklanmama güvencesi” vermişti.

Erdoğan’ı karşılamıştı
Yaşar Kaya, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Erbil’e gerçekleştirdiği ziyaret sırasında kendisini havaalanında karşılamıştı. 74 yaşındaki Kaya, bölücü terör örgütü PKK’nın önemli isimleri arasında yer alıyor. Kaya 1959’da İstanbul’da İktisat Fakültesi’ne devam ederken 49 kişi ile birlikte Kürtçülük yaptığı için tutuklanmıştı. Aynı davayla ilgili olarak 1968’de Konya’ya sürgüne gönderildi, ancak aynı yıl geri döndü. PKK’lı Yaşar Kaya, 1990’ların ilk yarısında DEP Genel Başkanlığı yaptı. İstanbul’da Özgür Gündem gazetesinin sahibi ve başyazarı olarak çalıştı. Sözde ’Sürgünde Kürdistan Parlamentosu’nun başkanlığını da yaptı. Terör örgütüne destek vermekten hakkında yakalama kararı çıkınca 1993’te Türkiye’den Almanya’ya kaçtı. Yazın Köln’de kışın Erbil’de yaşıyordu. Bebek katili Abdullah Öcalan ile 5 defa görüşen ve onu çok iyi tanıyan bir isim olan Yaşar Kaya, son dönemde peşmerge reisi Mesud Barzani’nin saflarına katıldı. AKP’nin PKK açılımına destek veren ve referandumda ‘evet’ çağrıları yapan Yaşar Kaya, daha önce Başbakan Erdoğan’a yurda dönmek istediğini belirten bir mektup yazmıştı.