Erdoğan'ın ABD boykotu için önerdiği telefon yerli ve milli çıkmadı

Erdoğan'ın ABD boykotu için önerdiği telefon yerli ve milli çıkmadı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'ye elektronik ambargo açıklarken önerdiği Vestel marka cep telefonlarının "yerli ve milli" olmadığı ortaya çıktı. Vestel cep telefonlarının parçalarının büyük bölümünün ABD'li şirketler tarafından üretildiği ortaya çıktı.

Erdoğan'ın açıklamalarıyla hisselerinde yükseliş görülen Vestel telefonların özelliklerine ilişkin olarak Bloomberg detaylı bir analiz yayınladı.

"Erdoğan'ın Apple Boykotu Amerikan Teknolojisinin Her Yerde Olduğunu Gözden Kaçırıyor" başlıkla habere göre 650 -2.500 lira arasında satılan Vestel telefonların parçalarının büyük bölümü Amerikan şirketleri tarafından üretiliyor. San Diego, California merkezli büyük bir yarı iletken şirketi olan Qualcomm Inc. tarafından üretilen çipler ve New York merkezli Corning Inc. tarafından yapılan dokunmatik ekran camları dahil.

Bu bileşenlere alternatifler var ve Vestel bunlardan bazılarını kullanıyor. Örneğin bir kaç telefonunda, Qualcomm tarafından yapılanlar yerine Tayvan'ın MediaTek Inc. şirketi tarafından tasarlanan çipler kullanılıyor.

Vestel açısından değiştirilmesi daha zor olan, Alfabhet Inc.’in yani Google’ın geliştirdiği Android işletim sistemi. Vestel’in haricinde dünya çapında satılan cep telefonlarının çoğunu Android sistemi destekliyor.

İlgili Haberler