Erdoğan’ın başkanlık sistemi despotizmdir

Erdoğan’ın başkanlık  sistemi despotizmdir
7 Haziran seçimlerinin startını Eskişehir’den Destici ile birlikte veren Kamalak, Erdoğan’ın başkanlık sistemine ilişkin görüşlerini sert bir dille eleştirdi

SP-BBP Milli İttifakı’nın Eskişehir milletvekili aday tanıtım toplantısına katılan Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Mustafa Kamalak ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, 7 Haziran seçimlerinin startını verdi. Toplantıda Kamalak ve Destici, AKP iktidarı ile Recep Tayyip Erdoğan’ı sert bir dille eleştirirken, ülkede insanların ayrıştırıldığına vurgu yaptı. Konuşmasında Erdoğan’ın ’başkanlık’sistemi talebine ilişkin açıklamalarda bulunan Kamalak, bununla yapılmak istenenin, “despotizm” olduğunu ileri sürdü. Kamalak, şöyle dedi: “AKP diyor ki, ’Bana oy verin, yeni anayasa yapacağım, başkanlık sistemi getireceğim.’Neymiş o başkanlık sistemi? Başkan, Meclis’i feshedebilecek ama Meclis, başkanı azledemeyecek. Şartlar Meclis’i feshetmeye yaramıyorsa o zaman sizin kesenizden milletvekillerine rüşvet verecek. ’Sen orada otur oturduğun yerde’diyecek. Sonra bütün valileri, hakimleri başkan atayacak. Sen, ABD, AB’yi örnek gösteriyorsun. Ama orada başkanın meclisi feshetme görevi ve yetkisi yok. Bunun adı despotizmdir. Kısacası, ’siz bana oy verin, size despot edeyim’diyor. Bu despotizm değil de nedir?”

Adil bir anayasa

Konuşmasında “Adil bir anayasa diyoruz ve bunu öneriyoruz” diyen Kamalak, hırsızlıkla suçlanan dört eski bakanın aklanmasına da tepki göstererek şunları kaydetti: “En ağır şekilde suçlandılar. Bakın yargılamayı kime bıraktılar? Arkadaşlarına! Hırsızı arkadaşlarına bırakırsanız ne olur? Elbette aklarlar. Bu, hırsızları aklamak için Meclis’te yüksek hakimlerden bir komisyon kurulması lazım. Yargıda onlarca kaliteli hakim var. 8-10 kişilik heyet oluşturun. Hırsızlıkla anılan kim olursa olsun, Meclis’i kirletmeye kimsenin hakkı yoktur.”

Dertleri millet değil

Mustafa Destici ise şunları söyledi: “Türkiye’nin en temel problemi olarak ’başkanlık problemi var’diyorlar. Bunu dayatıyorlar. Türkiye, parlamenter sistemle yönetilen ülke. İktidar isteseydi 12 yıldır çok şeyi değiştirebilirdi. Şimdi, ’Bu gömlek bu bedene dar geliyor’diyorlar. Gömlek size dar gelmiyor. Maalesef siz bu millete dar geliyorsunuz. Siz, milleti bu memlekete dar getirdiniz. Çünkü dertleri millet değil, kendi iktidarlarında ölene kadar devam etmek.” Konuşmasında SP, BBP birlikteliği için asla bir kompleks duymadığını da kaydeden Destici, şöyle devam etti: “Bizler sadece oy kaygısı için siyasete atılmadık. Allah’ın rızasını her şeyin üstünde tuttuk ve tutacağız. Halkımız bize yetki verirse, üç şey ve çok şey değişecek. İlk olarak bu ittifak Meclis’e girecek. İkincisi; iktidar değişecek. Üçüncüsü; milli iktidar kurulacak. Milli iktidar kurulunca Türkiye’de olumsuzluk adına ne varsa değişecek. Her şey olumlu olacak.”