Erdoğan’ın EKONOMİ vizyonu da FİYASKO!

Erdoğan’ın EKONOMİ vizyonu da FİYASKO!
12 yıllık AKP iktidarının patronu Tayyip Erdoğan’ın iç ve dış siyasetteki tutarsızlığı ekonomiyi de vurdu. CHP’li Umut Oran, “Ekonomide Erdoğan ne dediyse tam tersi oldu” dedi

EKONOMİYİ sıcak para ile çevirme döneminin artık kapandığını söyleyen Umut Oran, “Erdoğan ‘Cari açık azalacak’ dedi, patladı. ’İthalat bağımlılığı kalmayacak’ dedi, müptela olundu. 6. bölge yıldız olacak dedi duman oldu” diye konuştu.

Yatırımdan kaçış arttı
UMUT Oran, belirsizlik ve güven kaybının, yatırımcıyı caydırıp yatırımlara darbe vurduğunu belirtti. Oran, “Ekonomi, siyaset ve dış politikada bozulmayla jeopolitik riskin arttığı 2014’te yatırımdan kaçış hızlandı, işsizlik artışı ivme kazanıyor” dedi.

İstanbul Milletvekili Umut Oran, Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomi ile ilgili değerlendirmelerinin tam bir fiyasko olduğunu söyledi. Oran, ekonomi ile ilgili yaptığı değerlendirmede, Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmişte söylediği sözlerin tam tersinin olduğunu belirterek, “Cari açık azalacak dedi, patladı. İthalat bağımlılığı kalmayacak dedi, müptela olundu. 6. Bölge yıldız olacak dedi, 6. Bölge duman oldu. Ne söylediyse tersi oluyor” dedi. Ekonominin genel gidişine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Demokrasi endekslerinde gerileyen Türkiye’nin ekonomisinde hesaplar şaştı, dış politikada riskler anormal derecede büyüdü, yatırımcı önünü göremiyor. 12 yıl süren ekonomiyi sıcak para ile çevirme dönemi kapandı. Küresel para musluklarının kısılmasıyla yükselen kur girdi, yüksek faiz ise kaynak maliyetlerini büyütüyor. Ekonomi durma noktasına gidiyor” diyen CHP’li Oran, şöyle devam etti: “Demokrasi ve hukuk devletinden uzaklaşma, izlenen yanlış dış politika, bölgede devam eden savaşın kapıya dayanması, yatırımları frenliyor. Belirsizlik ve güven kaybı, yatırımcıyı caydırıyor, yatırımlara darbe vuruyor. Yatırım eğilimindeki düşüşle Türkiye işsizine iş ve aş yaratamaz hale geliyor. Teşvik mevzuatı 2004’ten bu yana 5 kez değiştirildi,  2012’de getirilen 6 bölgeli son teşvik sistemi de bu atmosferde işe yaramıyor. Ekonomi, siyaset ve dış politikada bozulmanın, jeopolitik risklerin aşırı arttığı 2014 yılında yatırımdan kaçış da hızlandı, işsizlik artışı ivme kazanıyor. İlk 8 ayda teşvik belgesi alınan yatırım projesi sayısı geçen yıla göre yüzde 19, yatırım tutarı yüzde 24, öngörülen istihdam yüzde 28 düşüş gösterdi. Yatırımlarda en hızlı düşüş, yeni teşvik sisteminin “yıldızı” olacağı iddia edilen Doğu ve Güneydoğu’daki en yoksul 15 ili kapsayan 6. Bölge’de. Bölgeye yönelik yatırım tutarı, ilk 8 ayda yarı yarıya azaldı.”  CHP’li Oran, şöyle devam etti: “Giderek artan istikrarsızlık ve darboğaz, ülkede yatırım iklimini yok ediyor. Ekonomi krizin, ülke savaşın eşiğinde; IŞİD-PKK teröre arasına sıkışmış Türkiye, hem siyasi hem ekonomik açıdan derin bir batağa saplanmış durumda.” (ANKA)