Erdoğan'ın 'eyalet sistemi' ile ilgili sözleri paylaşım rekorları kırıyor

Erdoğan'ın 'eyalet sistemi' ile ilgili sözleri paylaşım rekorları kırıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 9 Aralık 2004 tarihinde katıldığı programda söylediği sözler paylaşım rekorları kırıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 9 Aralık 2014 tarihinde Fatih Altaylı'nın sunduğu 'Teke tek' programında eyalet sistemiyle ilgili söylediği sözler sosyal medyaya bomba gibi düştü.

Erdoğan'ın görüntülerde, Altaylı'nın "Bugün eyalet sistemi olan ülkelerde var mı Başkanlık sistemi?" sorusuna, "Şimdi zaten işi bir ucundan almayacaksın, aldığın zaman her şeyiyle ele alacaksın. Yani üstü Şişhane altı kaval olmaz. Bütünüyle alacaksın" şeklinde cevap verdiği görülüyor.

KÜRDİSTAN DEMİŞTİ

Erdoğan, 2013 yılında katıldığı bir televizyon programında da eyalet sistemine sıcak baktığının mesajını vermiş, Osmanlı'da bile Kürdistan diye bir eyalet olduğunu ifade etmişti.

İşte o sözler:

Eyalet sistemi

Erdoğan, partisinin Akdeniz Bölgesi milletvekilleriyle yaptığı toplantıda eyalet sistemiyle ilgili sözlerine muhalefetin tepki gösterdiğinin anımsatılması üzerine, şöyle konuştu: "Bunlar, tarihi filan bilmiyorlar. Bunların tarih bilinci yok. Şimdi 'cumhuriyete savaş açmak' derken, bir defa dünyaya şöyle bir bakalım. Dünyada gelişmiş güçlü ülkelere bakarsanız, bunların hiçbirinde eyalet korkusu diye, eyalet endişesi diye bir şey yoktur. Tam aksine eyalet yapılanmaları o güçlü ülkelerde çok daha süratle kalkınmayı getirir ve demokraside özellikle siyasi rekabeti getirir. Bu, güçlenme alametidir. Gelelim bizim kendi tarihimize.

Osmanlı'ya baktığımız zaman, o güçlü Osmanlı'da mesela çok daha enteresan Lazistan eyaleti var, Kürdistan Eyaleti var. İniyoruz güneye yine aynı şekilde eyalet sistemleri var. Niye Osmanlı güçlü ve oralarda hiç çekinmeden rahatlıkla bunları vermiş. Şimdi ben MHP'ye endişeyle bakıyorum. Haydi CHP'yi bu konuda farklı düşünürüm de. Ama MHP bir taraftan 'Osmanlı'nın devamıyız' diyecek veya 'Osmanlı'yız' diyecek. Öbür taraftan Osmanlı'nın bu devlet yapısındaki yaklaşım tarzını görmezlikten gelecek."

İlgili Haberler