Bölücü teröristler tarihi camiyi yaktı

Bölücü teröristler tarihi camiyi yaktı
Teröristler, Sur ilçesindeki kentin ilk Osmanlı eseri Fatihpaşa Camisi’nde yangın çıkardı

Tarihi camiyi ateşe verdiler

İtfaiyeye de saldırdılar

Camiye atılan patlayıcı nedeniyle çıktığı tahmin edilen ve kısa sürede büyüyen yangına müdahale için bölgeye gelen itfaiye ve polis araçlarına ateş açıldı. Ekiplerin müdahalede bulunamadığı yangında, tarihi cami büyük oranda zarar gördü. 

 

Bölücü teröristler tarihi camiyi yaktı

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde PKK’lı teröristlerce gerçekleştirilen saldırı, kentin ilk Osmanlı eseri Fatihpaşa Camisi’nde yangına neden oldu. PKK’ya yönelik operasyonların sürdüğü, sokağa çıkma yasağı uygulanan 6 mahalleden biri olan Fatihpaşa Mahallesi’ndeki Fatihpaşa Camisi’nde (Kurşunlu Camisi) dün sabah saatlerinde yangın çıktı. Teröristlerce atılan el yapımı patlayıcı nedeniyle çıktığı belirtilen ve kısa sürede büyüyen yangına müdahale için bölgeye gönderilen itfaiye ve polis ekiplerine teröristlerce ateş açıldı. Saldırıların sürmesi nedeniyle ekiplerin müdahalede bulunamadığı yangında tarihi caminin büyük oranda zarar gördüğü öğrenildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, dün sabah saat 10.00 sıralarında tarihi Fatihpaşa Camisi’ndeki yangının itfaiyeye ihbar edildiğini ancak çatışmalar nedeniyle müdahalede bulunamadıklarını söylediler.

Müdahale edilemedi

Yetkililer bunun dışında dün yine tarihi Paşa Hamamı ile 2 evde yangın çıktığını, ekiplerin söz konusu bölgeye gittiğinde ateş açıldığını, can güvenliği bulunmadığı gerekçesiyle müdahale edemediğini belirtti. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle girişlerin yasaklandığı Sur’da yürütülen operasyonlar kapsamında açılan hendekleri kapatmak için DSİ’den alınan bir iş makinesinin Fatihpaşa Camisi yakınlarında hendeklerin kapatılması sırasında çatışma çıkması üzerine operatörü tarafından terk edildi. İş makinesi bölgede kalırken operatörün yara almadığı ifade edildi. İlçede 6 mahalle, 1 cadde ve Dağkapı Meydanı’nda uygulanan sokağa çıkma yasağının ardından polis ve jandarma ekiplerince gerçekleştirilen hava destekli operasyon sürüyor.

1 polis şehit olmuştu

Teröristler 1516-1520 yıllarında dönemin Diyarbakır Valisi Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan ve kubbelerinin kurşunla kaplı olması nedeniyle “Kurşunlu” diye de anılan Diyarbakır’daki ilk Osmanlı eseri camiye bir süre önce de uzun namlulu silahlarla ateş açmış, saldırıda caminin kapı, duvar ve camları zarar görmüştü. Tarihi Fatihpaşa, Arap Şeyh, Hacı Hamit ve Hasırlı camileriyle Ermeni Katolik ve Protestan kiliselerinin çevresinde teröristlerce kazılan hendeklere ve kurulan barikatlara çok sayıda patlayıcı tuzaklanmıştı. Teröristlerce önceki gün Kurşunlu Camisi’nin içinden açılan ateş sonucu Özel Harekât Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Mustafa Katırlı yaralanmış, hastanedeki müdahaleye rağmen şehit düşmüştü.