Erken yaşlanma faktörleri

Erken yaşlanma faktörleri
Cildimizi normal süreçten daha da hızlı yaşlandıran ve istenmeyen görüntülere yol açan faktörler nelerdir bunları bilip uzak durmakta fayda var

Konu ile ilgili Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Belma Şahin bilgilerini paylaştı.


Bazı etkenler cildimizi savunmasız hale getirir ve onun daha erken yaşlanmasına neden olur. Cildimizi normal süreçten daha da hızlı yaşlandıran ve istenmeyen görüntülere yol açan faktörler nelerdir bunları bilip uzak durmakta fayda var. Konu ile ilgili Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Belma Şahin bilgiler verdi.
Sigara  4000 çeşit zehir ihtiva eder. Genel olarak insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerini tüm organlarda hücresel düzeyde hasar oluşturarak yapar. Cildimize  büyük zarar veren yaşlanmayı hızlandıran bir etken olan sigara , erken cilt yaşlanması, kırışıklıklarda artış, yara iyileşmesinde gecikme ve cilt üzerinde insan hayatını tehdit eden ciddi kanser oluşumuna yol açar. Sigara, damarları daraltarak hücrelerin oksijenlenmesini ve beslenmesini bozar. Beslenmesi bozulan hücreler üreyemez ve kendini savunamaz bu nedenle organizma için görevlerini yerine getiremez. Sigaradaki nikotin cilt üst katmanında su tutulumunu azaltır ve  aynı zamanda diüretik( su atma) etkisi vardır. Su tutulumunun azalması ciltte oluşan kırışıklıkların temel sebebidir, sigaranın  ciltte erken yaşlanmaya yol açan en önemli nedenlerinden birisi  de,cildin dolgunluğunu ve diriliğini sağlayan kollajen maddesinin yıkımına neden olan  enzimlerin  vücutta artışına neden olmasıdır. 

CİLT RENGİ DEĞİŞİR
Sigara içen kişilerde cilt rengi değişir sağlıksız bir renk olan sarı gri ve mat bir renk alır, sigara içmeyenlere göre 5 kat daha hızlı cilt yaşlanması tesbit edilmiştir, uzun süre genç ve sağlıklı kalmak için sigarayı hayatımızdan tamamen uzaklaştırmalıyız.
Sürekli ve bağımlılık şeklinde  alkol kullanımı insan organizması için zarar verici etkilere sahiptir. Tüm organizmaya olan olumsuz etkileri cilt üzerinde erken dönemde ortaya çıkar.Alkol boş bir kalori kaynağıdır. Besin değeri yoktur. Bu beslenme bozukluğunun en önemli sonucu vitamin eksikliklerine neden olmasıdır. Tiamin (B1 vitamini) eksikliği hafıza bozuklukları, kalp hastalıkları ve sinir uçlarında harabiyete , B6 vitamin eksikliği , nörolojik hastalıklar, kan hastalıkları ve cilt hastalıklarına neden olmaktadır. Vitamin eksiklikleri aynı zamanda kansızlık (anemi) ile sonuçlanmaktadır. Beslenme bozuklukları ve vitamin eksiklikleri ile ilişkili hastalıkların düzelebilmesi için alkolün kesilmesi şarttır. Tedavide bu vitaminlerin yerine konması gereklidir.
 
STRESTEN UZAK OLUN
Stres ve öfke yüz kaslarınız dahil vücut kaslarınızda kasılmaya yol açar. Kasılma arttıkça ve tekrarlandıkça cilt üzerinde çizgilenmeler oluşturur. Bunlar zamanla endişe ve kızgınlıkla beraber kaş çatma kırışıklıklarına dönüşür. Kronik gerginlik ve stres sırasında cilt oksijen ve beslenme sıkıntısı çeker ve bu da hücrelerde hasar ve yaşlanma belirtilerine davetiye çıkarır. Öyle ise gülümseyin ve bulutlar gitsin, kırışıklıklar gitsin, gerekirse stresten kurtulmak ve daha çok gülümsemek için çaba harcayın, sizi rahatlatan sporlar, egzersizler ve yoga dersleri alın. Gerekirse terapiste gitmekten çekinmeyin, stres ile baş edin ve ona karşı en güçlü silahınız olan gülümseme ve kahkahanızı hayatınızdan eksik etmeyin. Stresin sizi esir almasına izin vermeyin, hayatta her zaman dertler olacaktır duygularınızı kontrol etmeyi öğrenin.
 
GÜNEŞ CİLDİN DÜŞMANI
Birçok faydası ve insan psikolojisi üzerine olumlu etkisinin yanı sıra ,güneşe uzun süreli maruziyet  cilt üzerinde büyük zararlara yol açabiliyor. Güneş ışınları içindeki ultraviyole ışınları ile  foto yaşlanmaya DNA hasarına ve hatta cilt kanserlerine yol açmakta, bu nedenle güneşin  psikolojimiz üzerine olumlu yönlerinden   faydalanıp cilt için zararlı etkilerinden korunabilmek için yaz ve kış aylarında  güneş koruyucu losyonlar kullanmalıyız ve illa ki güneş altında kalacaksak saat 11.00-16.00 arası saatleri tercih etmemeliyiz.
 
FAZLA KİLOLARI ATIN
Sık kilo alıp vermek cilt kalitesi için iyi değildir. Deri kilo aldığında gerilir kilo verdiğinde gevşer, zamanla esnekliğini kaybetmeye başlar,kilo alıp verme süreklilik arzederse deri kalitesi bozulur ve esnekliğini kaybeden deri çöker ve hızlı bir yaşlanma başlar. Sabit  kiloda kalmak önemli, bu yüzden hızlı kilo vermekten kaçınıp sağlıklı diyetlerle kilo verme yolu seçilmeli, stabil kiloya sahip olanların cilt yapısının, sık kilo alıp verenlerden daha esnek ve genç olduğu  görülmüştür. Tek yönlü beslenme ve ağır diyetler cildin vitaminsiz kalmasına neden olur. Cildimizin sağlıklı ve genç görünebilmesi için  A; C;E vitamini  başta olmak  üzere birçok vitamine ihtiyacı vardır. mümkün olduğu kadar bol taze meyve, sebze , baklagiller ve balık yemeliyiz,yemeklerimizde ve salatalarda has zeytinyağı kullanmaya özen göstermeliyiz.