Ermeni katliamı kurbanı 50 bin can törenlerle anıldı

Ermeni katliamı kurbanı 50 bin can törenlerle anıldı
Ermenilerin 1918 yılında düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden yaklaşık 50 bin Azerbaycanlı başkent Bakü ve diğer illerde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Bakü’deki törenlere Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de katıldı. “31 Mart Azerbaycanlılar Soykırım Günü” nedeniyle birçok kurum ve kuruluşta anma programları düzenlendi. Dünya Azerbaycanlıları Kongresi (DAK), Uluslararası Diaspora Merkezi (UDM) ve Ulusal Sivil Toplum Forumu’nun Bakü’de düzenlediği “Sözde Ermeni İddiaları ve Asıl Hakikatler” isimli konferansta konuşan DAK Eş Başkanı Milletvekili Sabir Rüstemhanlı, Ermenilerin Mart 1918’de Bakü’de Azerbaycan tarihinin en ağır ve feci katliamlarından birini yaptığını söyledi. 

Toplu mezar bulundu
Ermenilerin 19. yüzyılın başlarına kadar Azerbaycan Türkleriyle asla karşı karşıya gelmediğini belirten Rüstemhanlı, Rusların bölgeyi işgalinin ardından Ermenilerin eğitildiğini ve silahlandırıldığını kaydetti. Daha sonra 10 yılda bir Ermenilerin Azerbaycanlılara karşı katliamlar yaptığını ifade eden Rüstemhanlı, bu feci olayların unutulmaması ve gelecek nesillerin bu konuda bilinçlendirilmesinin önemine vurgu yaptı. Ermenilerin katliam yaptığı yerleşim birimlerinden biri olan Azerbaycan’ın kuzeydoğusunda bulunan Guba şehrindeki toplu mezar, yapılan zulmü tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. 2007 yılında stat inşaatı çalışmaları sırasında tesadüfen açığa çıkarılan toplu mezarda 1918 yılında Ermeni askeri birliklerince işkence yapılarak katledilen Azerbaycan, Lezgi, Tat, Avar, Yahudi ve diğer etnik gruplara ait kişilerin cesetleri bulundu. Toplu mezarda yapılan araştırmalarda ortaya çıkan kafa taslarındaki çiviler, insanların en ağır işkencelerle öldürüldüğünü gösteriyor. 

Soykırım anlatılmalı
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİM-DER) Başkanı Göksel Gülbey ise “31 Mart Azerbaycanlılar Soykırım Günü” nün Türkiye’de de tanınması ve bilinmesi için çalıştıklarını söyledi. Yaşananların sadece belirli günlerde anılmasının doğru olmadığını belirten Gülbey, Ermenilerin yaptığı katliamların ve onların iddialarının asılsız olduğunun yılın tüm günlerinde halka anlatılması gerektiğini vurguladı. Çok sayıda akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı konferansın sonunda kabul edilen bildiride, uluslararası kurumlara ve Batı ülkelerine çifte standartlardan vazgeçmeleri, Ermenilerin sözde iddialarına inanmamaları ve Yukarı Karabağ’ın işgaline son verilmesi için Ermenistan’a baskı yapmaları çağrısında bulunuldu. 

Liderlerden ortak bildiri
Öte yandan Azerbaycan Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Allahşükür Paşazade, Azerbaycan Rus Ortodoksları’nın dini lideri Aleksandr, Dağ Yahudilerinin dini lideri Melih Yevdayev ve Azerbaycan Avrupa Yahudi Toplumu Başkanı Gennadi Zelmanoviç ortak bildiri imzaladı. Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, 1998 yılında imzaladığı kararnameyle 31 Mart’ın “Azerbaycanlılar Soykırım Günü” olarak anılmasına karar vermişti.