Ermeni ordusunun katlettiği babaanne ile torunu toprağa verildi

Ermeni ordusunun katlettiği babaanne ile torunu toprağa verildi
Azerbaycan-Ermenistan sınırında Ermenistan’ın ateşkes ihlalleri sürüyor. Bu kez de Ermeni askerler Karabağ bölgesindeki Füzuli’de ağır silahlarla yaptıkları saldırıda 2 yaşındaki Zehra ve babaannesini katletti.Azebaycan bugün şehitlerini toprağa verdi.

Ermenistan ‘ın işgali altındaki Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde  geçen yıldan bu yana tansiyon yüksek. Yaşanan çatışmalar sonucunda Azerbaycan ordusu bazı stratejik noktaları geri almıştı. Ardından ateşkes devreye girmişti; ancak Ermenistan’ın ihlalleri binlerle ifade ediliyor.

Bu kez Ermenistan ordusu Füzuli iline gece ağır silahlarla saldırdı ve  2 yaşındaki minik Zehra  ile babaannesini katletti.

Konuya ilişkin Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada 4 Temmuz saat 20.40 sularında Ermenistan askeri güçlerinin Azerbaycan”ın Karabağ bölgesinde yerleşen  Füzuli il merkezini ağır silahlarla ateş altına alması sonucu iki kişinin hayatını kaybettiği, bir vatandaşın ise ağır şekilde yaralandığı bilgisine yer verildi. Hayatını kaybedenlerden birinin 2015 doğumlu Zehra Kuliyeva, ötekinin ise Zehra”nın babaannesi 1965 doğumlu Servinaz Kuliyeva olduğu belirtildi.

Füzuli bölgesinin Alhanlı köyünde yaşayan Sahibe Quliyeva ve torunu minik Zehra bugün gözyaşları ile toprağa verildi.

DIŞİŞLERİ’NDEN TEPKİ

Olayın ardından Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, saldırıda hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve tüm Azerbaycan halkına başsağlığı dilendi.

Açıklamada, “Bu menfur olay, Azerbaycan’ın topraklarının beşte birini işgal altında tutmakta olan Ermenistan’ın sınır bölgelerinde ağır silahlarla giriştiği provokasyonların uluslararası hukuka ve insani değerlere aykırı bir biçimde sivilleri, özellikle kadın ve çocukları da hedef aldığını tüm açıklığıyla göstermiştir. Ermenistan’ın bilinçli olarak sistematik bir şekilde yürüttüğü bu şiddet politikasının Yukarı Karabağ ihtilafının barışçıl yollarla çözümünün önündeki en büyük engel olduğunun uluslararası toplum tarafından anlaşılması ve Ermenistan’a işgal ettiği topraklardan çekilmesi için gerekli baskının yapılması gerekmektedir” denildi.

AGİT’TEN ÇAĞRI

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu Eş Başkanları ise Azerbaycan ve Ermenistan’a cephe hattında askeri eylemleri durdurma çağrısı yaptı. Eş Başkanlar Rus İgor Popov, Fransız Stephane Visconti ve Amerikalı Richard Hoagland dün Ermenistan ordusunun ateşi sonucu 2 yaşındaki kız çocuğu ile 50 yaşındaki kadının yaşamını yitirmesinin ardından ortak açıklama yaptı.

AGİT'in resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, "Taraflara acilen askeri eylemleri durdurma çağrısı yapıyoruz. Şiddet şiddeti doğurur ve hiçbir sonuç vermez. Uzun zamandır devam eden çatışmayı çözmenin tek insancıl yolu, tarafların müzakere masasına iyi niyetle geri dönmesidir" ifadelerine yer verildi.

Eş Başkanlar hayatını kaybeden sivillerin aile ve yakınlarına başsağlığı da diledi.

Dün akşam saatlerinde Ermenistan ordusunun Füzuli ilinin Alhanlı köyüne havan toplarıyla ateş açması sonucu 2 yaşındaki bir kız çocuğuyla 50 yaşındaki babaannesi yaşamını yitirmiş, bir kadın da yaralanmıştı.

AGİT MİNSK GRUBU

Minsk Grubu, Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığı ve Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesini teşvik ve taraflar arasında aracılık etmek söylemiyle 1992'de kuruldu. Eş Başkanlığını Rusya, Fransa ve ABD'nin yürüttüğü Minsk Grubu, 25 yıl boyunca Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik somut neticeler elde edemedi. Azerbaycan ise MİNSK Grubu’nu çözüm için katkı sağlamadığı ve Ermenistan lehine tavır aldığı gerekçesiyle eleştiriyor. MİNSK Grubu’nda Türkiye’nin etkinliğinin  olmaması da bir başka eleştiri konusu.

İlgili Haberler