Ermenilere vatandaşlık hakkı verilmesi girişimi

Ermenilere vatandaşlık hakkı verilmesi girişimi
Dışişleri yetkilileri, vatandaşlığını kaybetmiş ya da vatandaşlıktan çıkarılmış Ermenilerin alt kuşaklarına, istemeleri halinde

Ermenilere vatandaşlık hakkı verilmesi girişimi

TC vatandaşlığı hakkı tanınmasına sıcak bakıldığını, konu üzerinde ön çalışmanın yapıldığını söyledi.

Türkiye, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dün 1915 olaylarında hayatlarını kaybeden Ermeniler için yayınladığı taziye mesajının ardından, yeni bir adım üzerinde daha çalışıyor. 1915 olayları sırasında Osmanlı topraklarından göç etmek zorunda kalan, o dönemin koşulları nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kazanamamış ya da daha sonra kaybetmiş Ermenilerin torunlarına vatandaşlık hakkı tanınması gündemde. Konu, ilk olarak Ocak ayında Ankara’da gerçekleştirilen bir toplantıda gündeme getirilmişti. Toplantıda, dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan, Osmanlı döneminde göç etmiş ya da etmek zorunda bırakılmış Osmanlı vatandaşı Ermenilerin torunlarına T. C. pasaportu ve nüfus kağıdı verilmesi önerilmişti. Dışişleri yetkilileri, vatandaşlığını kaybetmiş ya da vatandaşlıktan çıkarılmış Ermenilerin alt kuşaklarına, istemeleri halinde T. C. vatandaşlığı hakkı tanınması konusuna “sıcak bakıldığını”, konu üzerinde ön çalışmanın yapıldığını söylediler.

Oyunun parçası
Bu arada, Azerbaycan Türkleri ve Dostları Dernekler Federasyonu Başkanı İsa Ambarcı, Ermenistan ve Ermeni diasporasının tehcirin “soykırım” olarak tanınmasını istediklerini belirtti. “Türkiye’nin 2015’te jest olarak 200 bin Ermeni’yi Türkiye’ye kabul edeceği ve bunların büyük kısmının Iğdır, Van, Batman’a yerleştirileceği” yönünde iddialar olduğunu öne süren Ambarcı, “Başbakan’ın vermiş olduğu taziye mesajı bizi endişelendirmiş, ürkütmüştür. Daha sonraki mesajında ‘Karabağ meselesi çözülmeden asla ‘sözü içimize biraz su serpmiştir. Dileğimiz o sözün yerinde olmasıdır” dedi. 2015’de konuyu AİHM’e taşıyacaklarını kaydeden Ambarlı, “Her yıl 24 Nisan’da ABD’den gelecek ‘Acaba mesaj ne olacak’ endişesinden kurtulmalı, bizim mesaj verecek hale gelmemiz gerekir” dedi.