ERMENİLERİN YAPTIĞI KATLİAMA TARİHÇİ BAKIŞI – 2

ERMENİLERİN YAPTIĞI KATLİAMA TARİHÇİ BAKIŞI – 2
5 milyondan fazla Müslüman sürüldü 5.5 milyon Müslüman da öldürüldü

esat-atalay-001.jpg

ERMENİLER, Osmanlı İmparatorluğu’nun sâdık bir tebaası iken, isyana teşebbüs etmiş ve bu hareketlerini belirli bir dönem ısrarla sürdürmüşlerdir.

Rusya’nın Osmanlı İmparatorluğu’ndaki toplulukları ayaklandırmak için faaliyet gösterdiği sıralarda, milletlerarası literatürde henüz Ermeni meselesi yoktu.

*  *  *

Amerikalı tarihçi JustinMcCarthy “Ölüm ve Sürgün-Osmanlı Müslümanlarının Etnik Kıyımı, (1821-1922)” adlı eserinde bu yıllar arasında 5.5 milyon Müslüman’ın öldüğünü yazmakta. Yani Amerikalı tarihçi, Türk milletinin soykırıma uğradığını yaptığı araştırmada belgeleriyle ispat etmekte. Türk Tarih Kurumu Yayınları’ndan çıkan McCarty’nin bu dev eserini Fatma Sarıkaya, akıcı bir üslup ve güzel Türkçesiyle dilimize çevirmiş. Biz de bu eserden yaptığımız alıntıda Ermeni olaylarına ışık tutmak istedik. 

McCarthy bu kitabı neden yazdığını şöyle açıklıyor: “Osmanlı tarihi hakkında okuduklarımın hiçbirisi, o dönemin korkunç boyutlardaki ölüm sayılarına beni hazırlamamıştı. İstatistikler Müslüman nüfusun dörtte birinin yok edildiğini gösteriyordu. Bu boyutlarda bir kaybın tarih kitaplarından gizli kalmış olabileceğine inanamadım, fakat tekrar tekrar araştırdığım belgeler beni hep aynı sonuca ulaştırıyordu. Çoğunluğu Türk olan milyonlarca Müslüman ölmüş, milyonlarcası da şimdi Türkiye denilen yere kaçmışlardı. 1821-1922 arasında, 5 milyondan fazla Müslüman topraklarından sürülmüştü. Beş buçuk milyon Müslüman da ölmüştü.” 

Asıl soykırım Türklere uygulandı diyen McCarty, “Ermeni meselesine gelince. Tarihte doğrular olduğu gibi, insanların doğru olarak inandığı şeyler de var ve çoğu zaman insanların tarihte oldu dediği şeyler aslında gerçekleşmedi. Ermeniler Türkleri ’katil’olarak tanımlıyor ancak kendi öldürdükleri Türklerden hiç bahsetmiyor. Bu yüzden tarihte gerçekten olanlarla insanların inandıklarını birbirinden ayırmamız lazım” diyor.