Ermenistan ateşkesi yine ihlal etti

Ermenistan ateşkesi yine ihlal etti
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermeni askerlerinin Dağlık Karabağ'da ateşkesi son 24 saatte 120 kez ihlal ettiğini açıkladı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ermeni ordusunun 60 ve 82 milimetrelik havan topları kullanarak ateş açtığı belirtildi.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 1980'lerin sonlarında başlayan çatışmalar, 1991'de Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından savaşa dönüşmüştü. Savaş 1994'te sona ermiş fakat bölgenin statüsü konusunda anlaşmaya varılamamıştı.

Dağlık Karabağ hukuken Azerbaycan sınırları içinde yer alıyor. Ermenistan; Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini işgal etmiş durumda. 

Geçtiğimiz yıl yaşanan çatışmalarla bazı stratejik noktaları Azerbaycan ordusu geri almıştı. Çatışmalar sonrası ilan edilen ateşkesi Ermenistan yüzlerce kez ihlal etmişti. Bu ihlalllere sürekli yenileri ekleniyor. 

ERMENİSTAN'ıN BİTMEYEN İŞGALİ 

1991-1993 yıllarında, Ermenilerin Yukarı Karabağ ve çevresindeki illeri işgal etmesinden sonra 1994'te imzalanan ateşkes anlaşmasına rağmen ne bölgede silah sesleri sustu ne de sorunun çözümünde mesafe alınabildi.

Yukarı Karabağ sorunu, Sovyetlerin dağılmasının ardından Ermenilerin bu bölgelerde hak iddia etmesiyle başladı ve Ermeniler 1991'de başlattıkları saldırılarla Hankendi'ni, 1992'de Hocalı ve Şuşa'yı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere'yi de ele geçiren Ermeniler, 1993'te Ağdam'a girdi. Ağdam'ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi.

Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal edilirken, 1 milyona yakın insan da doğduğu toprakları terketmek zorunda kaldı.

İlgili Haberler