Ermenistan'dan Türkiye hamlesi

Ermenistan'dan Türkiye hamlesi
Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Türkiye ile imzalanan normalleşme protokollerini iptal ettiklerini açıkladı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 2009'da Türkiye'yle imzalanan normalleşme protokollerini iptal ettiğini açıkladı.

İsviçre arabuluculuğunda imzalanan protokoller, Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişkinin kurulmasını, sınırların açılmasını ve 1915 olaylarının araştırılması için bağımsız komisyon kurulmasını öngörüyordu. 

Aralık ayında Ermenistan'dan gelen "Türkiye ile ilişkileri normalleştirme protokollerini iptal edeceğiz" açıklamasına Türk Dışişleri sitesinde yayımladığı açıklamayla tepki göstermişti.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan’ın bu yöndeki ifadelerinin esefle karşılandığı açıklamada, Türk Dışişleri, Erivan'ın olumsuz tutumuna rağmen Ankara'nın protokollerin asli hükümlerine bağlılığını muhafaza ettiğini belirtmişti. 

Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarının işgaline son vermesi gereğinin vurgulandığı açıklamada, "Protokoller halen TBMM Dışişleri Komisyonu’nun gündeminde olup, onaylanmaları için Güney Kafkasya’da uygun siyasi atmosferin ve barış ortamının oluşması elzemdir" ifadesi kullanılmıştı.

İlgili Haberler