ERMENLERİN YAPTIĞI “ÇAVUŞOĞLU SAMANLIĞI” KATLİAMI -12-

ERMENLERİN YAPTIĞI  “ÇAVUŞOĞLU SAMANLIĞI” KATLİAMI -12-
Ermeni çeteleri, ileri gelen Türk ailelerinin evlerini tespit ediyorlar

Sayın okuyucularımız; Çavuşoğlu Samanlığı Katliamı ile ilgili yazı dizimiz devam ederken; katliamın canlı tanıklarından Sabri Budak Efendi’nin torunu Sayın Gültekin Çavuşoğlu aradı ve elinde bazı bilgilerin olduğunu belirtti. Biz de Sayın Çavuşoğlu’ndan kamuoyunun takdirine sunmak amacıyla bu bilgileri istedik ve o da bize iletti. Şimdi o bilgileri paylaşıyoruz... Doğu Anadolu’da büyük vahşet ve katliamlara imza atan Ermeni çeteleri, Erzurum, Van, Bitlis ve Muş’ta olduğu gibi serhat şehri Ağrı ve Doğubayazıt ilçesinde de insanın kanını donduracak katliamlar yapmışlardır. Osmanlı İmparatorluğu’nun doğudaki önemli eyaletlerinden olan Erzurum’a bağlı Bayazıt Sancağı da stratejik konumu nedeniyle hedef olmuştur.          

Birinci Dünya Savaşı’nda, aylar öncesi hazırlık yapan gözü dönmüş Ermeni çeteleri, ileri gelen aile ve şahsiyetleri nasıl öncelikle yok ederiz hesabıyla hazırlık yaparak Türk ailelerinin evlerini tespit ediyorlar. Bunu önceden fark eden aileler, Ermenilerin böyle bir kötülük yapmayacaklarını ne de olsa asırlardan beri dost ve komşuluk ilişkileri içerisinde bulunduk düşüncesiyle pek dikkatte almazlar. 1915 martında Rus ordularının saldırı ve işgaliyle, Rusların saflarında gönüllü Ermeni alayları oluşturan Taşnak çeteleri önce savunmasız olan köyleri imha ve katliama tabi tutuyorlar.

 Beyazıt sancağında, köklü ailelerinden olan Budakzadelerden Hacı İbrahim oğlu Dedem Sabri Budak Efendi ve yine Budakzadelerden İskender Bey, devlet erkanındaki görevi nedeniyle, ev ve haneleri ablukaya alır.

Budakzade ailesi, Beyazıt’ta İshak Paşa Sarayı’nın batı cephesine düşen yerleşim bölgesinde gayet korunaklı olan iki katlı taş bina evlerine kadın çocuk ve yaşlılar emniyette oluruz düşüncesiyle sığınıyorlar.                                                              

Evi ablukaya alan Ermeni Taşnak çeteleri, önce tatlı dille size bir zarar vermeyeceğiz kapıları açın, ne de olsa biz eski dost ve komşularınız deyip ikna etmeye çalışıyorlar. Sadece silah araması yapacağız başka bir kötü niyetimiz yok, aksi takdirde binayı toplu ateşe verip yakarız tehditleri karşısında, çaresizlik içerisinde kapıları açarlar. Kapıların açılmasıyla gözlerini kan bürümüş Taşnak Ermeni çeteleri akıl almaz bir vahşet içerisinde Budakzade ailesinden çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan 53 (elli üç) kişiyi şehit ederler.

Olaydan haberi olan dedem Sabri Budak Efendi cephede evlerinin Ermeni çetelerince çevrildiğini haber alır, amcası Tahir ağayla birlikte olay yerine geldiklerinde korkunç bir tabloyla karşılaşır. 1 ve 3 yaşında çocuklarıyla hanımı, kardeşleri ve tüm akrabalarının balta ve kılıçla parçalandığına şahit olur. Şehit edilenlerin içerisinde sadece yetim olan kardeşinin oğlu İzzet yaralı olarak kurtulur. İzzet Efendi özürlü olarak sakat bir şekilde hayatını devam ettirir. Yakın zamanda vefat eden akrabam İzzet Efendi yaşadıklarını bize anlattığında olayların  vahşetini hatırladıkça hep ağlardı.