Erşad Salihi: "Ya asimilasyon, ya direniş!"

Erşad Salihi: "Ya asimilasyon, ya direniş!"
Başkent Ankara’da Irak ve Suriye Türkmenleri’nin önde gelen isimleri bir araya geldi. Toplantıda Türkmenlerin son durumu masaya yatırıldı.

SİSTEMATİK OLARAK ZULÜM VAR

Irak Türkmen Cephesi Lideri Erşad Salihi, "Irak ve Suriye Türkmenlerini birleştirecek bir Ülkü hayata geçirmeliyiz. Ya asimilasyon ya direniş” dedi. Salihi sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkmeneli’nde büyük değişiklikler yaşanıyor… Türkmeneli coğrafyası bir çatışma sahasına dönüştü. Bu cofrafyada etnik ve mezhepsel savaşlar yaşanıyor.  Son olarak IŞİD belasının musallat olduğu Türkmeneli, farklı güçler tarafından paylaşılmaya çalışılıyor. Türkmenler Saddam rejiminin neticesinde göce maruz kalmıştı, becerilemedi, şimdi o zulüm devam ediyor. Telafer, Tuzhurmatu, Kerkük’te evlerinden uzaklaştırılmakta, topraklarından sürülmektedir. Binlerce Türkmen sistematik olarak topraklarından uzaklaştırılmaktadır. Şimdi dönmek istediklerinde başka zorluk çıkarılmaktadır.

ASİMİLASYONA TABİ TUTUYORLAR

Adeta Türkmeneli coğrafyasında oyun oynanmakta, stratejik öneme sahip yerler dağıtılmaya çalışılmaktadır. İşte böyle bir ortamda hem Irak Türkleri’nin hem de Suriye’deki  Türkmen kardeşlerimizin ortak kadere sahip oldukları görülmektedir. Suriye ve Irak Türkleri’nin ortak bir tarihi vardır.  Bu ortak tarih Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasıyla kesintiye uğramış görünse de karşılaştıkları sorunlar pek çok benzerlikler taşıyor. Her ikisi de rejimler tarafından baskılar altına alınmıştır. Dilleri ve kültürleri unutturulmaya çalışılmış, siyasi faaliyetleri engellenmiştir. Asimilasyon tabi tutulmuşlardır.”