Esad: Kürtlere silah gönderdik

Esad: Kürtlere  silah gönderdik
Portekiz TV’sine konuşan Suriye lideri, “Kobani’den önce Kürtleri destekledik ve silah gönderdik. Şimdi bunu reddedecekler. Çünkü ABD öyle istiyor” dedi.

Esad: Kürtlere silah vermiştik

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Kobani sorunundan önce Kürtlere silah yardımı yaptıklarını açıkladı. Portekiz devlet TV’si RTP’ye konuşan Esad, “Suriye Ordusu Kürtleri destekledi mi” sorusuna “Tabii ki” diye yanıt verdi. Esad, röportajı yapan gazetecinin “Ama onlar da Suriye ordusuna karşı savaşıyor” diye hatırlatması üzerine ise şöyle devam etti: “Kobani konusundan önce evet. Kobani’den önce Kürtleri destekledik. Desteğimiz daha önce başladı. İttifak Kürtleri desteklemeye başlamadan önce. Onlara silah gönderdik. Tabii ki şimdi bunu reddedecekler. Çünkü Amerikalılar ‘Hayır deyin, biz size yardım edeceğiz’ dediler. Evet derlerse, Amerikalılar kızar.”  Esad, “Yardım etmediğimizi söyleme ihtimallerine karşın, gönderdiğimiz silahların hepsinin belgesini tuttuk. Bunlara bir de yaptığımız hava saldırılarını, bombardımanları ve diğer şeyleri ekleyin” diye konuştu.

Türkiye’ye çağrı 
Öte yandan Esad, teröristlerle sadece ülkesi için değil, Türkiye adına da mücadele ettiklerini söyledi. Esad, “Suriye’nin bölünmesi Türkiye’ye de zarar verir” dedi. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek başkanlığındaki heyet Esad ile görüştü. Perinçek, Esad’ın Türkiye ile iş birliği yapmak istediğini belirterek şunları anlattı: “Esad, ‘Türkiye ile Suriye el ele verelim ister bölücü terör isterse radikal yobaz terörün kökünden kazıyıp 3 günde bitiririz, hepsi 3 günde teslim olur. Yeter ki Türkiye, Suriye’ye terör ihraç etmesin. Bu olmadığı zaman ne Türkiye’de bölücü terör ne de Suriye’deki radikal yobaz terör kalır. Bölgede terörü Türkiye-Suriye iş birliği bitirir’dedi. En temel mesaj bu. ’Suriye’nin toprak bütünlüğü, Türkiye’nin toprak bütünlüğüdür. Bunlardan birisi bölünürse diğeri de bölünür. Savaşımız bütün bölgede toprak bütünlüğü için. Türkiye- Suriye-İran ve Irak’ın toprak bütünlüğü birbirine bağlıdır’diyor.” Heyette bulunan eski Türkiye Partisi Başkanı Abdüllatif Şener, Esad’ın Suriye’deki terörün Türkiye’ye de zarar vereceği vurgusu yaptığını söyledi. Şener, şunları söyledi: “Esad, buradaki mücadelenin, Türkiye’nin de lehine olduğunu vurguladı.”