Esad: Suriye ordusu asker sıkıntısı çekiyor

Esad: Suriye ordusu asker sıkıntısı çekiyor
Bİrkaç gün önce ordudan kaçanlar için af ilan eden Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, önemli ölçüde asker sıkıntısı çektiğini belirterek, isyancılara karşı yapılan savaşta, ordunun bazı kesimleri korumak için belirli alanlardan vazgeçmek zorunda kaldığını itiraf etti

Esad, ’Asker yok’ deyince YPG’liler ’Biz hazırız’ dedi

Müslim fırsatı kaçırmadı

Esad’ın açıklamasına “meşruiyet” peşinde koşan PYD’li Salih Müslim’den ilginç öneri geldi. Müslim, “Suriye ordusu yeni bir anlayış doğrultusunda bölgeye dönmek istiyorsa, neden olmasın? O zaman YPG, Suriye ordusunun bir parçası haline gelir” dedi.

Suriye Devlet Başkanı Esad’ın “asker sıkıntısı” çektiğini açıklamasıyla PYD lideri Müslim’in YPG’nin Esad ordusuna katılabileceğini dillendirmesinin aynı zamana denk gelmesi kafaları karıştırdı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, beşinci yılında olan isyancılara karşı savaşta, ordunun bazı kesimleri korumak için bazı alanlardan vazgeçmek zorunda kaldığını kabul etti. Suriye lideri ayrıca ordunun asker sıkıntısıyla karşı karşıya kaldığını da söyledi. Esad, birkeç gün önce de asker kaçakları ve firariler için af ilan etmişti. Suriye ordusu bir zamanlar 300 bin kişilik bir orduydu. Ama AFP haber ajansına göre ölümler, firarlar ve askerden kaçma nedeniyle asker sayısı yarıya inmiş durumda. Suriye lideri, isyancıların Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar gibi ülkeler tarafından dışarıdan destek aldığı bir ortamda, ordunun tüm ülkeyi savunacak insan gücü olmadığını söyledi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi göre, en az 70 bin erkek askerlik hizmetinden kaçtı.

Müslim’in açıklaması

Esad’ın bu açıklamalarıyla eş zamanlı olarak PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’den ilginç bir çıkış geldi. İddiaya göre, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, YPG’nin, Esad yönetiminin ordusuna katılabileceğinin sinyalini verdi. Londra merkezli Al-Hayat gazetesine konuşan Müslim, PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin, belli şartlar oluşursa Suriye ordusuna katılabileceğini belirtti. Müslim, “Suriye ordusu yeni bir anlayış ve yeni şartlar doğrultusunda bölgeye dönmek istiyorsa, neden olmasın? O zaman YPG, Suriye ordusunun bir parçası haline gelir. Ancak ordunun dönüşünün Baas mantığı ve istihbaratıyla olması asla kabul edilemez. Eski döneme dönmeyeceğiz” ifadesini kullandı. PYD lideri, “demokratik ve federal bir Suriye için mücadele ettiklerini” sözlerine ekledi. Ülke içinde muhaliflere karşı birçok cephede savaşan Esad rejimi, 2012 yazından bu yana Kürtlerle ve PYD’yle çatışmaktan kaçınıyor. Hatta dönem dönem Suriye ordusu ve YPG güçleri belli cephelerde IŞİD’e karşı eş zamanlı saldırılar düzenleyerek, “ortak düşman” ı yıpratmaya çalışıyor.