Esad’dan, Erdoğan ve Davutoğlu’na eleştiri

Esad’dan, Erdoğan ve Davutoğlu’na eleştiri
Türkiye’yi Suriye’ye teröristler göndermekle suçlayan Devlet Başkanı Beşar Esad, Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ülkesine tavsiyede bulunma hakkı olmadığını söyledi

Esad’dan, Erdoğan ve Davutoğlu’na eleştiri

Türkiye, Ürdün, Katar ve Suudi Arabistan’ı Suriye’ye terörist göndermekle suçlayan Suriye lideri uluslararası toplumun bu ülkelere baskı yapmasını istedi.

Suriye lideri Beşar Esad, Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ülkesine tavsiyede bulunma hakkı olmadığını söyledi. İran’ın Haber TV’sine konuşan Esad, “Erdoğan ve Davutoğlu, dünyada da kimseye tavsiyede bulunamazlar. Bu kadar basit ve net” dedi. Esad, Türk toplumunda son dönemde gözlemlenen ayrışmanın sorumlusunun da Erdoğan olduğunu ileri sürdü. Suriye lideri, “Türkiye yıllarca istikrarlı bir ülkeydi. Ancak Erdoğan, ayrımcı dili ile bu döneme son verdi” diye konuştu. Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın Batılı ülkelerin gündemine göre hareket ettiklerini savunan Esad, Suriye’deki sorunun kendisine yönelik eleştirilerle kişiselleştirilmek istendiğini söyledi. Esad, “ABD ve müttefikleri, teröristler desteklerken, onların Türkiye sınırından silah ve parayla geçmesine izin verirken, Suriye ve Irak’ta terörizmle ve IŞİD’le nasıl mücadele edebilir” diye sordu. Türkiye, Ürdün, Katar ve Suudi Arabistan’ı Suriye’ye terörist göndermekle suçlayan Esad, uluslararası toplumun bu ülkelere baskı yapmasını istedi. Esad, “Eğer bu yapılırsa, sorun olmayacaktır. Suriye’deki sorunun çözümü hiç de karmaşık değil. Zira bu ülkeler Suriye halkına düşman. Zaten ülkemizdeki sorunun nedeni de onlar” dedi.

İttifak başarılı olmalı

Esad mülakatında ülkesi ile Rusya-İran ve Irak’ın oluşturduğu ittifakın mutlaka başarılı olması gerektiğini söyledi. Aksi takdirde bölgenin bir yıkımla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunan Esad, ABD liderliğindeki koalisyonun ülkesi ile Irak’taki hava saldırılarını eleştirdi, saldırıların verimsiz olduğunu belirterek, “Saldırılar sadece terörizmin daha da yayılmasına neden oldu” dedi. Esad, uzlaşmayı kolaylaştıracaksa istifa etmeye hazır olduğunu ifade etti. Esad, çatışmanın siyasi çözüm olasılığını da düşürdüğünü sözlerine ekledi.