Eski Başbakan’dan Türkiye’ye şok suçlama

Eski Başbakan’dan Türkiye’ye şok suçlama
Irak eski Başbakanı Maliki, IŞİD saldırısından Ankara’yı sorumlu tutarak “Bu komplo daha sonra Erbil’e taşındı” suçlamasında bulundu

Musul’u, Türkiye yüzünden kaybettik

Yayılmacı siyaset izlendi
İran’ın başkenti Tahran’da konuşan Maliki, Türkiye’yi IŞİD’e yardım etmek ve yayılmacı siyaset izlemekle suçladı. Reuters’ın haberine göre, Maliki, sosyal medya sitesindeki açıklamasında ise “Musul’da olan Ankara’da planlanan komploydu, bu Erbil’e taşındı” dedi.

Osmanlı rüyası
Başbakan olduğu dönemde Musul’un IŞİD’in eline geçmesinde ihmal ve kusuru olduğu gerekçesiyle yargı önüne çıkması beklenen Maliki, “Avrupa kapılarını kapattıktan sonra Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu rüyasıyla Orta Doğu’ya hücum etmiştir” iddiasında bulundu.

Irak’ta Başbakan Haydar el-Abadi’nin kararı ve meclis onayıyla makamı lağvedilen eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Başbakan Nuri el-Maliki, Tahran ziyareti sırasında Ankara’ya öfke kustu. Maliki, “Türkiye IŞİD’i ve El-Kaide’yi destekleyen ülkelerden biridir. Eğer Türkiye ve Suudi Arabistan olmasaydı Suriye’de durum böyle olmayacaktı. Musul’un düşmesi de Ankara’nın komplosuydu” dedi. Başkent Tahran’da Azadi Oteli Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtlayan Maliki, Türkiye yönetimini IŞİD terör örgütüne yardım etmek ve bölgede yayılmacı siyaset izlemekle suçladı. Irak’ta başbakanlık yaptığı dönemde mezhep çatışmalarını alevlendirmekle suçlanan Maliki, Türk hükümetini fırkacı politikalar izlemekle suçlayarak, “Fırkacı AKP gölgesindeki Türkiye, nerede Şiilere yakın bir yönetim veya hükümet olsa onun aleyhindedir” diye konuştu. Başbakan olduğu dönemde Musul’un IŞİD’in eline geçmesinde ihmal ve kusuru olduğu gerekçesiyle yargı önüne çıkması beklenen Maliki, “Avrupa Türkiye’ye kapılarını kapattıktan sonra Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu rüyası ve düşüncesiyle Orta Doğu’ya hücum etmiştir” dedi. Türkiye’nin Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gözü olduğunu iddia eden Maliki, Erdoğan’ın bölgede yayılmacı bir siyaset izlediğini söyledi. Irak’taki Şii milis güçlerinin Sünni ve Kürt gruplara karşı eylemlerini eleştiren bir gazeteciye cevaben Maliki, “Şii milis güçler olmasaydı Türkiye Irak’taki emellerine ulaşacaktı. Milisler Türkiye’yi engelledi” diye konuştu. 

Musul’un düşmesi
Maliki, Musul’un düşmesinin Ankara ve Erbil’in komplosu olduğunu iddia etti. Musul’un IŞİD’in eline geçmesi sebebiyle Türkiye ve Kürt yönetimini suçlayan Maliki, “Musul’da ordu çok güçlüydü ve 43 bin polis vardı. Musul’da olup bitenler savaş değildi.  Belki Ankara ve Erbil’de planlanmış bir komploydu” iddiasında bulundu.