Türkiye, NATO’yu 4. maddeye çağırdı

Türkiye, NATO’yu 4. maddeye çağırdı
Türkiye, NATO’yu 4. maddeye çağırdı

NATO Konseyi’ni olağanüstü toplantıya çağıran Türkiye’ye jet yanıt geldi. Buna göre toplantı yarın yapılacak. NATO Şartı’nın 4. maddesi üyelerden birine yönelik tehditte tüm üye ülkelerin birlikte istişarede bulunmasını öngörüyor.

 

NATO, Türkiye için toplanıyor

Türkiye, Suriye’nin düşürdüğü uçak için NATO Konseyi’ni olağanüstü toplantıya çağırdı. Sözcü Oana Lungescu, “Türkiye, 4. madde uyarınca danışmalarda bulunmak istedi. Bu maddeye göre toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlık veya güvenliğin tehdit edildiğini düşünen herhangi bir müttefik danışma talep edebilir. Türkiye’nin talebiyle Kuzey Atlantik Konseyi yarın toplanacak. Askeri uçağın düşürülmesi olayıyla ilgili Türkiye’nin sunum yapmasını bekliyoruz” dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “NATO Konseyi’nde yapılacak toplantıda 4. madde çerçevesinde bilgilendirme yapılması için talimat verdim. Bu saldırgan tutumun arka planı ortaya konulacak” dedi. NATO Şartı’nın 4’üncü maddesine göre bir üye devletin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ve güvenliğinin tehdit altında olması durumunda tüm üye devletlerin birlikte istişarelerde bulunmasını öngörüyor. NATO nezdinde alınacak önlemler konusunda gündeme gelen bir diğer unsur da 5’inci madde. Bu maddeye göre bir üye devlete yönelik bir saldırı tüm üyelere yapılmış kabul ediliyor.


İngiltere’den destek
Ancak Davutoğlu açıklamasında 5’inci madde konusuna yer vermedi. 5’inci madde bugüne kadar yalnızca 11 Eylül saldırılarında yürürlüğe sokuldu. Türkiye’nin girişimlerine İngiltere’den de destek geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye’nin Türkiye’ye ait bir jeti düşürmesinin “kabul edilemez” olduğunu ve İngiltere’nin BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye’ye karşı alınacak güçlü bir eylem kararını desteklemeye hazır olduğunu ifade etti. Hague, “Bu kabul edilemez eylemi kınıyorum. Suriye bu eylem için hesap verecektir” dedi. AB Dişleri Bakanları da bugün Suriye gündemiyle toplanıyor.