Eski İsrail Başbakanı’na yolsuzluktan 8 ay hapis

Eski İsrail Başbakanı’na yolsuzluktan 8 ay hapis
Amerikalı bir iş adamından 150 bin dolar rüşvet aldığı gerekçesiyle yargılanan eski İsrail Başbakanı 8 ay hapis cezasına çarptırıldı

Olmert, daha önce de yine rüşvetten 6 ay hapse mahkum olmuştu.

İsrail’in eski başbakanlarından EhudOlmert, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Olmert, bir Amerikalı iş adamından 150 bin dolardan fazla para aldığı gerekçesiyle mart ayında yeniden yargılanmış ve suçlu bulunmuştu. Olmert’in avukatları kararı temyize götüreceklerini bildirdi. Olmert, bu son cezanın yanı sıra geçen yıl da başka bir rüşvet ve görevi kötüye kullanma davasından 6 yıl hapse mahkum edilmişti.

Siyasi hayatı bitmişti

2006-2009 yılları arasında hükümete başkanlık eden Olmert yolsuzluk suçlamaları yüzünden başbakanlıktan istifa etmek zorunda kalmış ve siyasi hayatı da son bulmuştu. Olmert 2012 yılında New York’ta yaşayan Morris Talansky adlı bankacıdan nakit dolu zarflar kabul ettiği suçlamasından beraat etmişti. Ancak Olmert, 2000’li yılların başlarında Ticaret ve Sanayi Bakanı’yken para aldığına dair kayıtların ortaya çıkmasıyla yeniden mahkemeye sevkedildi.

Konut projesine onay

Olmert, kendisine yöneltilen suçlamaları “acımasız bir cadı avı” olarak nitelendirdi. 69 yaşındaki eski başbakan, şu sıralarda 2014 Mayıs’ında verilmiş olan 6 yıl hapis cezasını temyiz sürecini yaşıyor. Bu ceza Olmert’in 1990’larda Kudüs Belediye Başkanlığı sırasındaki bir emlak anlaşmasıyla ilişkiliydi. EhudOlmert, Kudüs’ün tam ortasında yer alan ve Holyland adıyla bilinen tartışmalı konut projesinin projelendirilmesi sırasında rüşvet almakla suçlanmıştı.

 

Filistin’le dostane ilişkiler

Bugün Filistin’in elinde bulunan topraklarda doğan Ehud Olmert, Filistinli yöneticilerle barış içinde geçen bir döneme imza atmıştı. Olmert’in görevini bırakması Filistinlilerle yürütülen barış sürecini aksatmış ve daha katı bir tutuma sahip Binyamin Netanyahu’nun başbakanlığa seçilmesinin yolunu açmıştı. Olmert, Kudüs Belediye başkanlığı döneminde eğitim ve yol yapımına ağırlık vermiş, şehir içi raylı sistem ve şehir dışına toplu taşıma yolları için büyük projelerin bir kısmının yapımını başlatmış, bir kısmını da bitirmişti.