Türkiye’ye karşı birleştiler

Türkiye’ye karşı birleştiler
Musul’a asker gönderilmesinin ardından bölgede yaşanan gelişmeler her geçen gün Türkiye’nin uluslararası alanda irtifa kaybetmesine neden oluyor

Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, Türkiye’nin Irak ve Suriye politikalarının, ABD ve Rusya’yı ortak hareket ettiren unsurlardan biri olduğunu belirterek, “Suriye’deki sorun yaratan tutumu nedeniyle barışı isteyen, diyalog sürecini birlikte götüren ABD ve Rusya ortak hareket etti. Türkiye’yi Suriye’de geri plana ittiler. Türkiye, Irak’ı da karıştıracak, Musul’a asker gönderiyor, Erbil ile ilişkisi var, Bağdat ile sorunlar yaşıyor. ABD Başkanı Obama’nın askerlerinizi çekin isteğinin altında biraz da olsa Rusya var” diye konuştu. Bağdat yönetiminin Türkiye’ye askerinizi çekin talebinde bulunduğu süreçte Davutoğlu’nun İran ve Rusya’yı kastederek, ’Bizim askerlerimizden rahatsızlık duyan Bağdat değil, üçüncü taraflar var’dediğini hatırlatan Loğoğlu, şunları söyledi: “Teşhis doğru olabilir ama seslenme Rusya’dan gelmedi ABD’den geldi. Irak ve Suriye’den Türkiye’yi çıkarmak bakımından ABD ve Rusya ortak hareket ediyor yorumu yapabiliriz.”

Çözüm ateşkeste

Batının son dönemde kısa vadeli olarak mülteci meselesini çözüme kavuşturmak istediğini ifade eden Emekli Büyükelçi Onur Öymen ise, “Bu mülteciler o kadar büyük bir başağrısı oldu ki, insani dram yaşanırken kimse almak istemiyor ama akın devam ediyor. Mülteci meselesinin durdurulması için ABD ve Rusya ortak hareket ediyor” diye konuştu. ABD’nin Suriye Devlet Başkanı Esad’a karşı olduğunu söylemesine rağmen Esad’ın yönetiminden gitmesi için eskisi kadar istekli davranmadığını dile getiren Öymen, şöyle konuştu: “Geçiş sürecinin Esad ile birlikte olabileceğini söylüyor. Suriye oradaki teröristlerle mücadele etmekle görevli tek devletti. Bir taraftan da Suriye’yi bunu yapamaz hale getirmek silahlı mücadeleyi yürütenleri desteklemek bir çelişkidir. Geçiş hükümeti adı üstünde bir süre için ateşkes yapıp siyasi çözüm aranırken mülteci akını durdurulur. Esad yeniden aday olsun mu, olmasın mı bu tartışılır. Her halükarda ateşkes olursa Suriye’deki durum çözüme kavuşur.” 

Fatih Erboz