Eskişehir’e termik santral yeniden gündemde

Eskişehir’e termik santral yeniden gündemde
Eskişehir’de yapılması planlanan ancak Danıştay’ın iptal ettiği termik santral yeniden gündeme geldi. Alpu Ovası’na yapılması planlanan santral, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 100 günlük planı arasında yer alıyor.

Eskişehir'in en verimli topraklarının bulunduğu Alpu Ovası'na yapılması planlanan termik santral için Danıştay'dan ret kararı gelmesi Eskişehirlileri ve çevrecileri sevindirdi. Ancak, çevrecilerin sevinci kısa süreli oldu. Geçen hafta Danıştay'ın “yürütmeyi durdurma” kararı verdiği termik santral, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 100 günlük icraat programında yer aldı.

Sözcü gazetesinin haberine göre, termik santral yapılmak istenen Alpu Ovası, buğday, arpa, nohut, yulaf, şekerpancarı üretiminin yapıldığı, hayvancılığın geliştiği verimli ovalardan biri olarak bilinirken, santralin yapılması halinde bölgeye büyük zarar vereceği belirtiliyor. Ancak Danıştay kararına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 100 günlük icraat programında Alpu Ovası'na 1.000 Megawatt (MW) kurulu gücünde termik santral de yer aldı.

HUKUK MÜCADELESİ SÜRECEK

Erdoğan, eylem planını açıklarken “Yerli kömür kaynaklarımızın ekonomiye kazandırılması kapsamında, Eskişehir Alpu'da yaklaşık 1.000 MW kurulu gücünde termik santral kurulması için ihaleye çıkılacak” dedi. Böylelikle Danıştay'ın ret kararına rağmen termik santral için 100 gün içinde ihaleye çıkılacağı duyuruldu. Danıştay kararından sonra Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen “İç Anadolu'nun en verimli ovalarından biri olan Alpu'ya yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı vermiş olduğumuz hukuk mücadelesi devam edecek” demişti.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ÇIKTI

Eskişehir’in Alpu İlçesi'ne yapılacak olan kömürlü termik santral ile ilgili Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütmeyi durdurması istemiyle açılan davada, Danıştay 10. Dairesi, Toprak Koruma Kurulu'nun üye yapısını ve karar yeter sayısını değiştiren yönetmelik değişikliği için “yürütmeyi durdurma” kararı vermişti. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan davada Danıştay 10. Dairesi geçen hafta yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Kararı değerlendiren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Bu karar hem Eskişehir'imizdeki Alpu Ovası'nı, hem de Türkiye'nin dört bir yanındaki verimli topraklarımızı koruyacak” demişti.