Eslen: Rakka operasyonu Türkiye için bir fırsat!

Eslen: Rakka operasyonu Türkiye için bir fırsat!
Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, ABD'nin NATO müttefiki Türkiye yerine PKK’yı tercih ettiğini, terör örgütüyle operasyonlar yaptığını ve bu seçimin mutlaka bir bedeli olacağını söyledi.
Fatih Erboz / Yeniçağ
 
Türk-ABD ittifakı ve NATO dayanışmasının yara aldığını ancak bu durumun iyi yönetilmesi durumunda Türkiye için önemli fırsat ortaya çıkacağını ifade eden Eslen, şöyle konuştu: “Türkiye ile ABD arasında PKK üzerinden bir vekalet savaşının başladığı çok açık olarak ortada. ABD burada bu hesaplamayı iyi yapmalı.
 
ABD yetkilileri şimdi Türkiye’nin ne yapacağını bekliyor. ABD’li yetkililer, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Amerika seyahati öncesi Rakka operasyonu ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Sürekli, ’Türkiye’nin güvenlik
kaygılarını anlıyoruz. Türkiye’nin güvenlik kaygılarını kabul ediyoruz, kaygılara karşı garanti veriyoruz’diyor.
 
ABD’liler burada Türkiye’ye, ’PKK size saldırmayacak’ mesajı veriyor. Rakka operasyonuna angaje olmuş terör örgütü PKK-PYD, Türkiye’ye zaten saldıramaz. PKK-PYD, Rakka operasyonu için yığınak yapacak. Bunu yaparken Kobani ve Cezire bölgesinden, Menbiç’ten, Irak’taki Kandil ve Sincar bölgesindeki kuvvetlerini çekecek. Türkiye’den çekecek ya da az kuvvet bırakacak. Rakka’da şehir savaşı verecek ve bu çok zor. 4 Arap aşireti var bölgede. PYD’nin harekâtını istemiyor. Bu harekât çok zor ve uzun uzun süreli olması muhtemel.”
 
Operasyon sürerken PYD’nin geride bıraktığı alanlarda ciddi boşluklar oluşacağını kaydeden Eslen, sözlerini şöyle sürdürdü: “ABD, PKK’ya ’Saldırma’diyor. PKK’nın Türkiye’ye saldırmak için zaten imkân
ve kabiliyeti olamayacak. ABD burada Türkiye’ye havuç uzatmış gibi yapıyor.
 
Bir de, ’Açılımı başlat, yeni anayasa yazmaya başla, Kürtlere öz yönetim verecek reformlar başlat’ diyor. Türkiye, bu şartlarda Rakka operasyonu başlattıktan sonra terör örgütünün boşalttığı yerlere operasyon yaparak, bunu fırsata dönüştürebilir.
 
Türkiye buna göre hazırlık yapmalı. ABD’nin kaygısı ve korkusu da bu. PYD koridorunu engellemek için fırsat oluştu. PKK’nın Suriye’deki ve Irak’taki üslerini etki altına alabiliriz. Lojistik üslerini etki altına alabilirsek
 
PKK’nın dengesini bozabiliriz. Biz zaten şu anda ABD ile vekâlet savaşı içindeyiz. Siyasi kriz yaşıyoruz. ABD Türkiye’de terör örgütü olarak tanımladığını PKK ile PYD ile harekât planlıyor, onu kara gücü olarak tanımlıyor. PKK ve PYD, ABD’nin vekil gücü oluyor. PKK ile mücadele ABD ile savaş oluyor. Adı konulmamış bir savaşın içindeyiz.

İlgili Haberler