Esnaf turist duasına çıktı

Esnaf turist duasına çıktı
Alanya'da bu turizm sezonu terör olaylarının gölgesinde geçiyor. Doluluk oranları çok düşük. Esnaf ise bölgeye turist gelmesi için duaya çıktı.

Yeni Alanya Gazetesi’nin haberine göre turizm sezonunu kötü geçiren Alanyalı esnaf turist duasına çıktı. Alanya Konaklı Mahallesi’ndeki 400 esnaf kötü giden turizm sezonunu protesto etmek için kepenk kapattı. İşyerlerini kapatıp boş dükkanların olduğu sokak ve caddelerde birlikte yürüyen esnaf, alkışlarla protesto gösterileri yaptı. Butikçi Duran Altınyıldız, esnafın kan ağladığını söyledi.

Altınyıldız, “Biz sesimizin duyulmasını istiyoruz. Halimiz çok kötü. Borçlarımızı ödeyemiyoruz” dedi.

‘BÖYLE GİDERSE HEPİMİZ BATACAĞIZ’

Gümüşçülük yapan İsmail Altınyıldız da, “Konaklı’da bu yıl turizm bitti. Esnaf kirasını, borçlarını ödeyemiyor. SSK ile vergi borçlarını bile ödeyemeyecek hale geldik. Yetkililerden turizme el atmalarını rica ediyoruz. Böyle giderse hepimiz batacağız. Bu durumun sürmesi halinde en son olacak şey Mahmutlar Cezaevi’ne gitmek. Ben 20 yıldır esnafım. Böyle bir sezonla ilk kez karşı karşıya kaldık” şeklinde konuştu.

‘SİFTAH EDEMİYORUZ’

Restoran işletmecisi Ali Rıza Biyol da, “Sezon hiç iyi değil. Siftah edemiyoruz. Sabah gelip, akşam gidiyoruz. Borçlarımızı ödeyemiyoruz. Bin 500 TL’yi ödeyemiyorum. 40-50 TL ile restoranı kapatıyorum. Elektriğe mi, suya mı, sigortaya mı, yanımda çalışan personele mi para vereyim? SSK ve vergi borçlarını bile ödeyemiyoruz” diye konuştu.

‘ESNAF UZUN ZAMANDIR DAYANIYOR’

Butikçi Tuncay Eyidoğan da “Kepenk kapatan esnafların hepsi burada çok eskiden beri ticaret yapan insanlardan oluşuyor. Esnaflar sezonun olumsuz gitmesinden dolayı sıkıntılar çekiyor. Buna uzun zamandır da dayanıyorlar. Borçlarını ödeyemiyorlar. Eskiden sezon 5-6 aydı. Esnaf kışın kiralarını ödemede sıkıntı çekiyordu. Şu an sezonun 2-3 ay olacağının garantisi yok. Bu esnafların hiçbirinin art niyeti yok. Burada bulunmalarının nedeni seslerini duyurabilmek” dedi.

‘ESNAF ÇARESİZ DURUMDA’

Bazı esnafın dertlerini kimseye duyuramadığı konusuna da değinen Eyidoğan, “Bu sadece Konaklı’nın sorunu değil. Hatta bu Ege ve İstanbul’a kadar uzanan bir sezon. Herkesin kafası karışık. İnsanlar seslerini duyurmak istiyor. Esnafın hepsinin kışın ödeyecekleri kiraları, borçları var. Esnaf şu anda çaresiz. Esnafın odaları var ve esnafı temsil ediyorlar. Ne yapılması gerektiği konusunda onlar karar verecek. Esnaf yalnızca ekmeğinin derdinde. Yetkililerin biraz daha duyarlı olması, ne olup olmayacağı konusunda esnafa bilgiler vermesi gerekiyor. Dükkan sahipleriyle ihtilafa girdiler. Gelecekte bunlar tartışmaya dönüşecek. Aile hayatı bozulacak. Kadınlara, çocuklara yansıyacak. Sosyal yapıyı bozan bir düzen oluşmaya başladı. Aile ve komşuluk ilişkileri bile bozuluyor. Toplum bundan yara alacak. Esnaf bunu engellemenin yollarının aramak istiyor. Esnaf çözüm arıyor. Birilerinin gelip bu duruma sahip çıkması, esnafa bilgi vermesi, çözüm önermesi lazım” şeklinde konuştu.