Esrarengiz yapıya tutulan projektör

Esrarengiz yapıya tutulan projektör
Araştırmacı gazeteciler Ersin Eroğlu ve Caner Taşpınar, "Gölge Ordu" adını verdikleri kitaplarıyla "Özel Savaş" şirketi SADAT'ın sır perdesini aralıyor.

Belgeler, tanık beyanları ve fotoğraflarla "SADAT" gerçeğini gün ışığına çıkaran Eroğlu ve Taşpınar, bugüne kadar hakkında çok şey söylenen bu esrarengiz yapıya "Gölge Ordu / SADAT''ın Sır Perdesi Aralanıyor" kitabı ile projektör tutup bilinmeyenleri aydınlatıyor.

İlk kez yayımlanan SADAT''ın eğitim kampı fotoğraflarına da yer verilen kitaptaki konu başlıklarından bazıları şöyle:

*SADAT''ın hangi ülkelerde eğitim kampları var? Eğitmenler kim? SADAT gayri nizami harp eğitiminden suikast eğitimine, kimleri ve hangi grupları eğitiyor?

*SADAT Kurucusu Adnan Tanrıverdi, 15 Temmuz darbe girişiminden birkaç ay önce Genelkurmay Karargâhında hangi generalle neler konuştu?

*SADAT''ın "İslam Ordusu" projesi nerede, nasıl, kimlerle pişirildi?

*28 Şubat kumpas davasının iddianamesini SADAT''ın yan kuruluşu ASDER''in avukatı mı hazırladı? FETÖ kumpaslarında tanık olan SADAT''çı isimler...

*SADAT''ın 14 kurucusundan kaçı 28 Şubat''ta "Fethullah Gülen Tarikatı" ile irtibatlı olduğu için TSK''den ihraç edilmişti? SADAT''ın kaç eğitmeni ve uzmanı cemaat üyesi olarak saptandı? SADAT''ın yan kuruluşu olan ASDER''in hangi kurucuları Gülen cemaati üyeliği nedeniyle ordudan atılmıştı?

*Askerî öğrenci mülakatlarında yaşanan sorunlar, Genelkurmay belgesine nasıl yansıdı? Tarikatlar adım adım TSK''ye nasıl doluyor?

*Ordudaki terfiler için hazırlanan listeler: Yeşil liste, iktidara yakın isimler. Beyaz liste, itaat eden, zararsızlar. Kırmızı liste, AKP''ye yakın olmayan isimler...

*TÜGVA''da hangi SADAT''çı eğitim veriyor?

*SADAT''ın Suriye-Libya hattındaki rolü... Suriye''ye giden TIR''larının öyküsü...

*İlk kez yayımlanan raporlarda, SADAT''ın yıllık kazanç hesapları ve SADAT''ın devlet desteği aldığının belgesi...

*SADAT raporlarına ismi giren Bülent Arınç, katıldığı toplantıları ilk kez anlattı.

Kırmızı Kedi Yayınevi Tel:(0212) 244 89 82

***

İpek Yolu''nda hâkimiyet kurma savaşı

Çin Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Dr. Ferhat Kurban Tanrıdağlı, Çin''in "Bir Kuşak Bir Yol Projesi"ni Türk Dünyasına etkileri açısından masaya yatırıyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerini "Çin''in Bir Kuşak bir Yol Gerçeği ve Türk Dünyası" adıyla kitaplaştıran Dr. Tanrıdağlı gerekli tedbirler alınmazsa projenin Türk Dünyası''na çevrilmiş bir silaha dönüşebileceğini savunuyor.

Prof. Dr. Habip Türker ise Dr. Ferhat Kurban Tanrıdağlı''nın "Çin''in Bir Kuşak Bir Yol Gerçeği ve Türk Dünyası" kitabıyla ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Dr. Tanrıdağlı, Çin''i içeriden tanıyan bir isim olarak bu çalışmada geçmişten günümüze Çin''in Türk siyasetini, Orta Asya ve Türkiye ile ilgili emellerini gözler önüne sermektedir. Tanrıdağlı, bütün iddialarını bizatihi Çinli yetkililerin kendi beyan ve icraatlarıyla belgelendirmektedir. Tanrıdağlı''nın ortaya koyduğu bu gerçekler, Orhun Anıtları''nda anlatılan Çin''in siyaset tarzı ve stratejisiyle birebir örtüşmektedir. Bu kitap tarih, kültür, filoloji, siyaset bilim vs. her şeyin iç içe geçtiği ve Çin''in yayılmacı siyasetini, uzak ve yakın hedeflerini, bu hedeflere varma yollarını ifşa eden bir tanıktır. Türk ve İslam dünyasının sırt çevirdiği Doğu Türkistan davasının sadece Uygurlar için değil, bütün Türk dünyası için ne kadar hayati bir mesele olduğunu da ayan beyan ortaya koymaktadır. Öyle anlaşılıyor ki, Türk-Çin ilişkileri tarihte olduğu gibi, İpek Yolu''ndaki hakimiyeti ele geçirme çatışmalarının yeniden yaşandığı dönüm noktasındadır. Tanrıdağlı kitabında sadece sorunu ortaya koymakla kalmayıp, aynı zamanda Türk dünyası için de çözüm teklifleri sunmaktadır. Bu kitap, başta siyasetçilerimiz olmak üzere, Türk milletinin ortak geleceği üzerine düşünen herkesin dikkatle okuması gereken bir çalışmadır."

Doğu Kütüphanesi Tel:(0212) 520 27 19

***

HAFTANIN KİTABI

Bir isimsiz kahraman

***

Nurettin Beyaz, "Sorgusuz İttihatçı Eyüp Sabri" kitabıyla Türkiye''nin var olmasında önemli bir rol oynamış bir vatanseveri gündeme taşıyor. Ohrili Eyüp Sabri, Teşkilât-ı Mahsusa''nın kurucuları arasındaydı. Gizli görevle tekrar Balkanlara gitti. Osmanlı''dan ayrılan Arnavutluk''ta, Müslüman halkı örgütleme çalışmasında yer aldı. İngilizlerin takibinde yakalanarak Malta''ya sürüldü. Buradan kaçıp İstanbul''a döndü. Parti faaliyetlerine devam etti. 1. Dünya Savaşı''nda Anadolu''da halkı "uyandırmak" için görünürde devlet memuru sıfatıyla Antep''e gitti. Yine İngilizlere esir düştü, Mısır''da esir kampında çile çekti. Esaretten dönüşünde Millî Mücadele''ye katıldı. İlk Meclis''te Eskişehir milletvekilliği yaptı. Yeşil Ordu Cemiyeti''nin kurucuları arasında yer aldı. 1923''te Meclis dışında kaldı. İzmir suikastına (1926) katıldığı iddiasıyla eski İttihatçılarla birlikte İstiklal Mahkemesi''nde yargılandı ve aklandı. 1935-1950 arasında V., VI., VII. dönemde Çorum ve VII. dönem ve VIII. dönem Erzurum TBMM milletvekili olarak Meclis''te bulundu. "Akgöl" soyadını alan Eyüp Sabri, 16 Ağustos 1950''de İstanbul''da öldü.

Bilgeoğuz Yayınları Tel:(0212) 527 33 65

***

Vatan böyle kurtarıldı...

Edebiyat eleştirmenlerinin, "Usta dünya yazarları arasına yürüyen bir kalem" olarak takdim ettiği Hasan Baran, yeni romanı "Atatürk''ün Fotoğrafına Bakarken"i okurlarıyla buluşturdu.

Romanı yazarken çok ağladığını kaydeden Hasan Baran, "O gözyaşlarım; Çanakkale''de, Sakarya''da, İnönü''de, Afyon''da, Kütahya''da, İzmir yollarında şehit olanların ruhlarına adadığım bir dua olsun..." dileğinde bulunuyor.

Okurken Atatürk''ün mücadelesini ve vatanın kurtuluşu için bir milletin canı-kanı pahasına yaptığı fedakarlıklara tanıklık edeceğiniz bir eser.

Sözcü Kitabevi Tel:(0212) 948 22 78

***

KÜTÜPHANEMDEN:

Bilgiye ulaşmak define bulmaktan zor iken...

Şimdi bir öğrenci için bilgiye ulaşmak ne kadar kolay... Gir internete, tıkla Google''u, ne öğrenmek istiyorsan yaz arama çubuğuna ve basıver "enter"e... İş bu kadar basit. Karşınızda aradığınız bilginin sayfalar dolusu dökümü ve envai çeşit resimleri... Acaba şimdi mi talebe olmak varmış? 50 yıl önceki talebeler için böyle bir şey hem gayrimümkün, hem de hayal ötesiydi. Ama onlar da o günün imkanları içinde okulda öğrendiklerini pekiştirecek yardımcı kaynaklara pek tabii ihtiyaç duymaktaydılar. Bu ihtiyaç o günün imkanları kıt Türkiye''sinde birtakım tercüme ansiklopedi ve kitapçıklarla karşılanmaya çalışılıyordu. Bugün bahsetmek istediğim kitap da o devirde bilgi avına çıkan ilk-orta öğrenim seviyesindeki talebelere yönelik hazırlanmış "Bilgi Hazinesi" adlı bir kitap... "Hazine" nitelemesini hafife almayın; gerçekten de 1955 yıllarının Türkiye''sini göz önüne getirirseniz kitap, öğrenciler için bulunmaz bir nimet ayarında. Talebelere ders konuları dışında genel kültür de vermeyi amaçlayan kitap Doğan Kardeş Yayınları''ndan çıkmış. İçeriği,"İlim, fen, tabiat, spor, bilmediğimiz yerler, pratik bilgiler, meraklı bilmece ve hesap oyunları, daha bilmediğimiz fakat bilmemiz gereken şeyler hazinesi" diye takdim edilen kitapta neler yok ki? Kitabın ilginç konu başlıklarından bazıları şöyle:

*Gazete nasıl çıkar? *Taklit, hayvanların korunma silahı *Elektronların dansı *Bir yıldırım kaç para eder? *Yerden uzaklaşan bir insanın ağırlığı *Sayıların azizlikleri *Bir çay fincanında fizik deneyi *Bir milyar ne demektir? *Ay niçin bazen büyük görünür? *İnsan vücudu hangi maddeden yapılmıştır? *Beynimiz karışık bir fabrikadır *Sihirli sayılar *Mercek altındaki mucizeler *Uçuşun öncüleri *Geçilmesi güç bir nehir.         

(Ahmet Yabuloğlu)