Eşten tayine 3 yıl şartı

Eşten tayine 3 yıl şartı
Memurun, özel sektör veya kendi işinde çalışan eşinin, tayin olabilmesi için 1 yıl sigorta prim ödenmesi şartı aranırken yeni yönetmelikle kesintisiz 3 yıla çıkarıldı.

Devlet memurları, farklı ilde çalışan kamu personeli olmayan eşinin yanına tayin olabilmeleri için üç yıl ayrı yaşama şartı getirildi. Önceden, 1 yıl sigorta primi ödenen eşin tayin olunabilirken, yönetmelik değişikliği ile eşin tayin için aynı iş yerinde 3 yıl kesintisiz çalışması şartı getirildi. Yeni yönetmeliğe göre; bir devlet memurunun eşinin tayin olabilmesi için sigortalı bir işte çalışan ya da kendi işyerinde sosyal güvenlik sigorta primlerinin üç yıl kesintisiz olarak yatırılmış olması gerekiyor. Üç yıl dolmadan eşin, işini kaybetmesi halinde süre sıfırlanıyor. Bu sefer de eşin yeni işyerinde 3 yıl boyunca kesintisiz olarak sigortalı çalışması bekleniyor.

Ağustos’ta değişti
Bu uygulamadan zarar görüp, kendilerine “Eş Durumu Mağdurları” adını verenler sosyal medya aracılığı ile seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Twitter’dan bizimle ilişkiye geçen “Eş Durumu Mağdurları” şu açıklamayı yaptı: “Ağustos 2014 tarihinde Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik’te yapılan değişiklik ile devlet memurlarına tayinlerde yeni haklar ve sorumluluklar getirildiği gibi, eş durumundan tayinlerin usulleri de değiştirildi. Aile birliği mazeretine dayanarak atama değişikliği talebinde bulunulan durumlardan biri, eşlerden birinin devlet memuru olmaması hali. Yani tayin isteyen memurun eşinin işçi, esnaf veya şirket ortağı olması hali. Şimdiye kadarki düzenlemede bu durum oldukça muğlak bırakılmış idi. Bu ise farklı kurumlarda farklı uygulamalar yapılmasına neden oluyordu.” 

Daha önce 360 gündü
Eş durumu mağdurları, yeni uygulama ile kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde kesintisiz son üç yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere tayinin mümkün olacabileceğini belirterek, “3 yıl kesintisiz hizmet şartı getirilmiş bulunmakta. Bu yeni düzenleme, daha önceden SGK’lı eşinin yanına gidemeyen bazı memurlar için avantaj sağlarken, bir kısım diğer memurlar açısından kayıp anlamını taşıyor. Mevcut haliyle Milli Eğitim Bakanlığı adına öğretmenler için, son iki yılda toplam 360 gün prim ödenmiş olan memur olmayan eşin yanına tayin yapmakta idi” bilgisini verdiler.

Öğretmen hak kaybetti
Eş Durumu Mağdurları, bu yeni düzenleme ile Milli Eğitim de öğretmenlerin eşinin yanına gitmesi için kesintisiz üç yıllık SGK primi ödenmiş olmasını isteyeceğini kaydederek, “Bu durum öğretmenlere büyük bir mağduriyet getirmektedir. Örneğin 6 aydır eşi SGK’lı olan öğretmen 6 ay sonra eş durumuyla SGK’lı eşinin yanına gidebilirken, yeni yönetmelikle 2 buçuk yıl daha beklemek zorunda. Ayrıca bu düzenlemedeki 3 yıl prim şartı ’kesintisiz’olarak adlandırılmaktadır. Yani 3 yıl içerisinde 1 gün dahi prim ödenmese, 3 yıllık çalışma sıfırlanıyor ve yeniden 3 yıllık şart aranıyor. Günümüzdeki işsizlik ve işten çıkartma şartlarını düşünürsek bu durum mağduriyeti daha da arttıracak gibi görünüyor” şeklinde anlattılar. 

Yönetmelik değişsin
Eş Durumu Mağdurları’nın talepleri şöyle: “Bugüne kadar öğretmenler için MEB’de uygulanan ’Son 2 yılda 360 gün prim yatırılmış olması’şartının öğretmenler için devam ettirilmesi bizim en büyük isteğimizdir. Daha önce eş durumundan tayin alamayan memurları da düşünerek şunu söylemek istiyoruz; yeni yönetmeliğin tamamen iptali diğer memurların yeni kazandıkları hakların silinmesi anlamına gelir ve biz de bunu istemeyiz. Bizim isteğimiz, MEB’in kendi yönetmeliğinde yapacağı değişikliktir. Öğretmenler için eş durumu (özür grubu) şartlarının eskisi gibi devam etmesidir. MEB daha önce de bunun sayısız örneğini uygulamıştır. Birçok kez farklı uygulamalarla mağduriyeti engellemiştir.”

Haber: Salim Yavaşoğlu